Vardagen på en plats som inte är så vardagligNu har jag varit här i Réunion i nästan 4 månader och jag måste säga att jag på något sätt har kommit in i en vardag. Vardagen skiljer sig på många sätt från min vardag hemma men samtidigt är den så himla lik.

Precis som hemma går jag i skolan, är med vänner och familj, tränar, hjälper till hemma, och åker till stan ibland. Men skolan är som ni kan läsa i mitt förra inlägg helt annorlunda, på alla sätt.

Familjen är inte min familj utan värdfamiljen jag delar det här året med, mina vänner är de fantastiska ungdomar jag lärt känna här och som inte alls liknar mina vänner hemma. Träningen är också annorlunda, jag kan till exempel inte gå ut och springa som vanligt utan åker till ett motionsspår för att kunna springa.

Stan är mindre, varmare och butikerna helt annorlunda. Havet är precis bredvid. Det jag tycker är häftigast är att jag en helt vanlig onsdag eftermiddag kan åka med en kompis och hennes familj till stranden, snorkla och kolla på fiskar, paddla stand up-paddle och äta glass. Sen kommer jag hem på kvällen och går till skolan som vanligt dagen efter, helt som vanligt. Det måste jag säga är så coolt!En vanlig dag här går jag i skolan halv eller heldag. När jag slutar tidigt brukar jag försöka träna och få lite plugg gjort. Något jag märkt är att det tar enormt mycket mer tid att plugga här eftersom det tar en stund att förstå franskan. Men sen är jag inte heller här för att ha högsta betyg i alla ämnen, så om valet står mellan en utflykt för att upptäcka något nytt eller att plugga väljer jag självklart att åka på äventyr!

På onsdagar sportar jag ibland i skolan, det finns flera olika sporter att välja på och jag har gått med i Randonées sportives, det är ungefär som hiking.

På lördagar gör jag ibland något med mina vänner efter skolan, annars tränar jag eller umgås med min värdfamilj.

Söndagar är lite heliga här, de allra flesta familjer brukar åka på utflykt till stranden eller bergen. Ibland gör jag det med min värdfamilj, det kan vara en picknick eller något liknande. Det är oftast på söndagar jag har möjlighet att upptäcka ön. Den söndagen som gjort mest intryck på mig var när jag vandrade på vulkanen med min värdmorbror, det var bland det häftigaste jag gjort!Mina kvällar här är väldigt lika varandra, jag hjälper oftast till att fixa middag och ser lite på TV med min värdfamilj innan jag går till mitt rum. Ett par dagar i veckan pratar jag med vänner och familj hemma i Sverige. Jag skriver även väldigt mycket dagbok i perioder för att jag tycker det känns viktigt att skriva mer och komma ihåg det här året.

Någon gång ibland läser jag en del av en saga på franska för mina värdsyskon för att öva mitt uttal, det är väldigt bra eftersom mina värdsyskon kan rätta det jag uttalar fel!Så även fast jag är på andra sidan jorden i år har jag kommit in i en sorts vardag. Jag chockas fortfarande över hur normalt det känns att vara hemma hos vänner här till exempel, det är precis som hemma. Jag trivs bra med de rutiner som skolan innebär, trots att allt tar mycket mer tid här eftersom jag har mindre makt över min tid.

Som sagt är det jag uppskattar mest är att kunna göra utflykter som aldrig skulle vara möjliga i Sverige en helt vanlig veckodag. Sen ser jag även fram emot att förhoppningsvis kunna göra fler roliga äventyr under mitt jullov här!

Linnéa bloggar från sitt utbytesår på Réunion. Vill du också plugga på high school i Réunion? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år