Hur man överlever en japansk vinter i skoluniform

Japans skolliv är väldigt omtalat i västvärlden. Den hårda disciplinen, läxor, storleken på klasserna och hur många tvingas gå i jyuuku, kvällsskola. Antalet skoldagar är mycket mer än vad vi är vana vid hemma i Sverige, i Japan går man ungefär 243 dagar i skolan medan i Sverige endast 180.

Men något många ser framemot att göra när man kommer hit som utbytesstudent har många gemensamt. Man får bära uniformen. Skolans uniformer varierar, likaså reglerna angående den. Vissa skolor är väldigt strikta om att kjolen SKA vara vid knäna, du SKA alltid ha rosetten/slipsen, strumporna SKA vara under knäna osv.

Men alla skolor är olika strikta. Kanske måste du bara ha slipsen/rosetten på vintern?

Brr! Så kommer vi till vintern. Att gå till skolan i kjol när det är 8 grader ute och frysa rumpan av sig är inte direkt hur man vill spendera sin morgon under vinterhalvåret. Från och med första november har skolor som regel att man ska bära blazern, ofta med ett stort märke som föreställer skolans sigill. Halsduk får man också börja använda och vantar, men mössa får vi inte använda på min skola. Men sen kommer man till det här med kjolen!

4 tips att överleva en japansk vinter i skoluniform:

1. Ett ord: Uniqlo. Uni har något som kallas high-tech. Det är ett par cykelliknande shorts och är precis som underställ!

2. Fickvärmare. Små påsar som är fyllda med något som du kommer älska! Man skakar den och den blir ditt lilla bärbara element. De kommer i många olika former!

3. Varma raggisar! Tjocka strumpor kan vara svårt att har i skolan men i hemmet är det ett måste. Här har man inte lika isolerat och många äldre hus värmer upp sina rum med ACn eller med element.

4. Filt. I klassrummen får du ofta använda filt och lägga om benen.

Men om du nu har tur, tillåter din skola att tjejerna får ha svarta tajts på sig.

Katja bloggar från Tokyo under sitt utbytesår i Japan. Vill du också plugga på high school i Japan? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år