Första skoldagen i Japan

Nyckelordet från den dagen är:

Wow

Wow när man tog på sig sin urgulliga skoluniform. Wow när man kom till skolan, och stort WOW när läraren kallade upp mig för att presentera mig.

Presentera sig inför hela skolan

WOW när bibelläraren kallade upp mig och en annan utbytesstudent på scenen i skolans kyrka. Hon ville att vi skulle presentera oss. Inför lärarna. Och eleverna. Över 900 personer! Men det gick bra, alla studenter som börjar på de japanska skolorna får oftast hålla i något mindre tal. En presentation med namn, vart man kommer ifrån och ålder.
  

Bilden av skolan i Japan

När man tänker på skolsystemet i Japan tänker många nog att eleverna sitter rakryggade vid bänkarna, antecknar allt läraren säger och att det är lugnt. Men nej, de pratar med varandra, ibland rakt över klassrummet, sover på lektionstid och går omkring i klassrummet. Men på något sätt hinner de anteckna vad läraren säger eller skriver på tavlan. De måsta ha något sjätte sinne för att hinna med!

Uppmärksamhet

När jag kom första skoldagen gick jag tillsammans med min värdsyster till lärarrummet där jag presenterade mig och träffade min mentor. När lektionen började följde jag med honom till klassrummet och så snabbt jag kom in börjar några skrika: ”Va?! I vår klass?!”, dock på japanska. De är helt fascinerade av utlänningar. Man kan ha en fläck på tröjan men de kommer inte märka den, de kommer bara se på dig, inte på fläcken.

Alla var väldigt nyfikna på en och ville prata. Första skoldagen var udda, men väldigt intressant.

 

Katja bloggar från Tokyo under sitt utbytesår i Japan. Vill du också plugga på high school i Japan? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år