Tips till blivande utbytesstudenter i JapanSom jag har nämnt i mina tidigare texter lever det traditionella Japan sida vid sida med den allra senaste tekniken. De glada neonskyltarna som klär de äldre byggnader mellan de nybyggda skyskraporna.

Men det är inte bara tekniken som har ändrats genom åren, utan även kulturen. Som i vilken kultur i världen är det de unga som har mest inflytande. I Sverige är vi ungdomar väldigt frispråkiga, har mycket frihet och vi börjar ta mycket ansvar tidigt i våra liv, vilket jag tycker är en stor skillnad i gentemot mina vänner i Japan.

Ta första steget

När man valde en kompis att fråga om de vill träffas och bestämmer dag, så kom det alltid en extra person. I början blev man lite "Jaha men det skulle ju bara vara vi två", men jag hörde runt med mina utbyteskompisar runt om i Japan och det var väldigt vanligt att en extra kompis kom med.Kanske var den personen man frågade från början lite osäker att det bara var vi två.

När man träffades åkte man ofta till olika ställen, såsom temacaféer, "vanliga caféer" eller någon park. Men då jag hade världens underbaraste kompisar som letade på nätet och hittade olika ställen som de ville visa mig så åkte vi till olika tempel, restauranger och roliga ställen. När man är en utbytesstudent och hittar just de där personerna som vill lära känna och umgås med dig kommer du att ha mycket roligt vart ni än åker. Men det är också viktigt att du själv tar första steget och föreslår något, då visar du att du vill åka och umgås med dem.


Engagera dig i en skolklubb

Som jag också skrev i ett tidigare inlägg är det viktigt att gå med i en skolklubb i skolan, gärna så snabbt som möjligt, då det är oftast de vännerna som du kommer umgås med under ditt år. Jag gick tyvärr med i en klubb någon månad in i mitt år och jag ångrar det så mycket att jag inte gick med tidigare. Man hittar snabbt en grupp i klubben och i mitt fall var det mestadels tjejer. I skolan uppmuntrar man inte direkt att umgås med det motsatta könet, men det kan också bero på skola.

Då det inte finns studiebidrag som i Sverige och många skolor som inte tillåter eleverna att jobba extra för att de ska fokusera på sina studier, är det många som får pengar av sina föräldrar så som månadspeng eller när de behöver pengar. Detta kan också avgöra hur mycket dina vänner kan gå ut och umgås med dig, men du som utbytesstudent kommer också ha dina fattiga stunder.

Men du kommer att märka att de handlar väldigt mycket när ni är ute och shoppar eller ute och äter. De vet verkligen hur man har roligt!

Katja bloggar från Tokyo under sitt utbytesår i Japan. Vill du också plugga på high school i Japan? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år