Min resa till Frankrike


Jag heter Agnes, är sexton år och bor i Stockholm.
I slutet av augusti ska jag åka till Frankrike i ett år, min hittills största utmaning i livet. Jag har under hela min skolgång haft ett speciellt band till just Frankrike eftersom jag gick på franska skolan i Stockholm (inte helfranska skolan utan den svenska). I tio års tid har jag läst språket och suttit i skolbänken och gnuggat in glosor och verbkonjunktioner, men ändå har jag inte känt att jag riktigt kan språket tillräckligt bra än vad jag vill, min franska är långt ifrån perfekt.

Eftersom jag älskar Frankrike och känner att jag har ett speciellt band till landet i och med skolan jag gick på under tio års tid är självklart mitt utbytesår dit det perfekta tillfället för mig att lära mig språket flytande och även lära känna kulturen på ett helt annat sätt än vad jag tidigare fått göra.

Läskigt och obekvämt


Självklart kommer det vara läskigt och kommer kännas obekvämt i början. Man kan ju inte nu på förhand veta om ens utbytesår kommer bli som man har föreställt sig det, snarare tvärt om. Jag ska flytta till en stad där jag inte känner någon och bo i en familj som tillhör en helt annan kultur än den jag är van vid. Det skulle vara konstigt om Frankrike kändes som hemma direkt när man kommer dit, men det är ju det som utbytesåret är till för. Man ska lära känna och ta del av en nytt land och lämna sin ”comfort zone” för ett år.

Lära mig språket flytande

Jag tror att mitt utbytesår kommer utveckla mig so människa och jag kommer lära känna mig själv på ett nytt sätt. Jag är rätt övertygad om att kommer ha det bästa året någonsin med trevliga människor och en härlig kultur, men man kan ju aldrig veta säkert. Hur det än blir kommer jag inte komma hem som samma person efter året som innan.

Jag kommer dessutom lära mig språket flytande vilket kommer öppna så många dörrar för framtiden även när jag kommer hem. Det känns svinläskigt nu eftersom man inte vet vad som väntar en, men det är också det jag ser fram emot allra mest just nu och så har det varit i flera års tid. Nu innan vill jag inte sitta och förvänta mig för mycket, det känns osmart då jag faktiskt inte har någon aning hur det kommer att bli och det vore tråkigt om man hade för höga förhoppningar, men jag vågar ändå förvänta mig att det kommer bli roligt.

Jag kommer tillbringa ett år i världens härligaste land och få gå i skolan i en helt annan kultur, vem skulle inte vara taggad på det?

Agnes bloggar från Nantes under sitt utbytesår i Frankrike. Vill du också plugga på high school i Frankrike? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år