Att bo i en liten fransk byNär jag bytte värdfamilj hamnade jag i en liten liten by som heter Cordemais och ligger en ganska bra bit ifrån den större staden Nantes. Min första värdfamilj bodde i mindre stad som hette Tarbes och jag trodde verkligen att den staden skulle passa mig. Jag är ju född och uppvuxen i Stockholms innerstad, så jag tänkte att det skulle bli perfekt för mig att bo i en stad eftersom det kanske skulle kännas mindre främmande då.

Men faktum är att jag aldrig i hela mitt liv skulle vilja tillbringa mitt utbytesår någon annan stans än i just den lilla byn utanför Nantes. För det är så många andra faktorer än bara shopping och stadskänsla som bidrar till ett bra utbytesår.


I min lilla by finns det en mataffär, ett bageri, en kyrka, en frisör och en liten bar.
Byn är för liten för att kunna ha en gymnasieskola, eller lycée som det heter på franska, så jag går i skolan i grannbyn. Det finns knappt någon kollektivtrafik och den som finns fungerar bara effektivt på vardagarna när jag är i skolan.

Denna extrema omställning och alla nya vanor har verkligen varit bra för mig.

Att leva i ett samhälle som är mer eller mindre raka motsatsen till samhället jag växte upp i är väl nästan det som ett utbytesår är till för. Jag är inte här för att göra samma saker som jag gör med mina vänner hemma i Stockholm, jag är här för att se vad mer världen har att erbjuda. Saker som att tillbringa en utekväll med att gå på bingo, se fram emot att de långa samtalen man har under färderna med skolbussen eller att tillbringa en hel dag med att kolla på badminton.

Det kanske inte skulle vara något jag skulle gjort i Sverige, men här finns det inte jättemycket annat och därför lär man sig tycka om saker man kanske inte skulle brytt sig om i Sverige på samma sätt.Det absolut bästa med att bo i ett bysamhälle är nog människornas nyfikenhet. I skolan t.ex. så har mina klasskompisar varit bekanta med varandra nästan hela livet, så när man kommer dit som ny elev som dessutom är från ett annat land blir man verkligen bemött med öppna armar och en enorm nyfikenhet. Det är inte så vanligt att det kommer så många till den lilla byn och det är härligt att få ta del av den gemenskapen. Någon ”alla-känner-alla-känslan” har jag aldrig upplevt, men den är verkligen underbar.

I Tarbes skulle jag verkligen inte säga att jag kände att alla var otrevliga för alla jag kände var ju snälla mot mig, men jag kände att intresset var mycket mindre. De flesta var redan ganska världsvana och tyckte inte att det här med en ny elev från ett annat land var särskilt spännande. Så det kändes aldrig riktigt som hemma där, trots stadskänslan som jag trodde skulle ha en stor betydelse. Jag vet ju själv hur det är i städerna, man har liksom redan sina vänner och intresset för nya kanske inte är lika stort som i de mindre orterna.

Mycker mer än Wikipedia kan berätta

Frankrike är ett stort land med många invånare, men det är faktiskt bara Paris som är den enda riktigt stora staden av storstäderna. De andra större städerna har alla mindre än en miljon invånare. I Sverige är ju en stad med mindre än en miljon invånare ändå en stor stad, men i ett land med 66 miljoner invånare visar ju ändå det att de flesta bor på landet och i byarna.

Så för dig som ska åka till Frankrike är det ju ändå rätt sannolikt att du kommer få ta del av ett litet bysamhälle. Istället för att bli besviken över att inte hamna mitt i städer som Paris eller Lyon kan jag nästan lova att de små byarna har mycket mer att erbjuda än vad Wikipedia kanske kan berätta. Det är där man nästan får den bästa upplevelsen av Frankrike, för det finns inte lika mycket ”svenska” saker att göra. Jag skulle aldrig byta ut min placering till någon annan placering, trots att det är en liten by med dålig täckning och litet kvällsliv.

Agnes bloggar från Nantes under sitt utbytesår i Frankrike. Vill du också plugga på high school i Frankrike? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år