Hejdå Stockholm - Bonjour Paris

utbytesstudent paris blogg

Alors, den 30 augusti må vart den skummaste dagen någonsin. Jag stod då på flygplatsen och försökte på ett dugligt sätt säga hejdå till mamma & pappa som jag inte kommer träffa på 11 månader. Nej förresten, inte bara mamma och pappa – till mina vänner, gudmor Karin, syskonen, hunden, jobbet, farmor & farfar, huset och hela den svenska kulturen.

Självklart säger vi inte hejdå för alltid, vi kommer ju ses igen. Men jag kommer missa middagar, vännernas student, jul med familjen, födelsedagar, interna skämt, midsommar etc. Listan är lång och det är svårt att tänka sig att nästa gång vi möts kommer ett helt år ha passerat.

Mot Soft Landing Camp i Paris

På flygplatsen möttes vi av tre andra svenska studenter som skulle till Frankrike. Möt Nicoline, Edvin och Ella. Dessa personer blev mer eller mindre (tillsammans med 30 utbytesstudenter från andra länder) min familj de kommande 5 dagarna. För innan vi skulle till våra värdfamiljer och börja skolan skulle vi ju självklart på Soft Landing Camp i Paris!

Så vi lyfte. Vi blickade ut över marken under oss och som tillslut blev till moln. Nästa gång vi kommer stå på den där marken är när vi upptäckt en ny nationalitet och kanske bemästrat nytt språk. Vi kommer komma tillbaka som nya människor. Vem vet vad vi kommer uppleva innan dess?

Sightseeing med andra utbytesstudenter

Vi kom till Paris och möttes av en svarthårig, fransk kvinna som sätter oss på en turistbuss. Hon och hennes kollegor ger oss guidning på bussen där vi ser alla typer av sevärdheter. Det går förvånansvärt fort.. Till höger har du Seine, till vänster är Le Louvre, där borta ligger Paris, bakom oss ser vi Sacre-coeur och oj vänta –det där är väl Eiffel tornet? Typ så kändes det.

Vi samlades på ett hotell med andra utbytesstudenterna. Det är så många länder att man blir snurrig. Danskar, Norskar, Finnar, Tyskar, Australiensare, Kineser och Nya Zeeländare – alla satt i samma båt. Dom är roliga, trevliga och annorlunda och det är mycket intressant att lyssna på när de berättar om deras liv och vart de kommer ifrån.

5 dagar gick fruktansvärt fort

Varje dag gick vi så mycket att vi fick ont i benen och varje kväll skrattade vi så mycket att vi blev hesa. Varma crêpes fyllde våra munnar samtidigt som vi betraktade upplysta Eiffeltornet från ett café på en smal gata fylld med gatubelystna restauranger. Nattlivet i Paris var en ny värld för oss.


Och nu sitter jag här, i köket hos min franska värdfamilj i staden Angers och försöker sammanfatta dessa fem dagar. Veckan i Paris var en av de bästa dagarna i mitt liv och månaden jag spenderat i Frankrike tycks ha gett mig mer franskakunskaper än vad 4 år av svensk skola har gjort. Varje dag lär jag mig nya saker, träffar nya människor och växer som person. Så om du har möjlighet att uppleva det jag gör ber jag dig – åk, du kommer upptäcka en ny värld.

Saga bloggar från Angers under sitt utbytesår i Frankrike. Vill du också plugga på high school i Frankrike? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år