Vinterkyla och lite hemlängtan

Foto på en iphone
Här är jag och min kompis Matilde från Italien på mitt första Wildcats-game! Mina andra italienska vänners värdbror spelar för dem och även en svensk 00:a(?!). De är tydligen väldigt bra men jag förstod inte så mycket hahah.

Nu har värmen lämnat Nouveau Brunswick i Kanada och om det inte vore för att jag hade halsduken så hårt knuten runt ansiktet hade jag säkert kunnat känna doften av kylan.

Man trodde att jag skulle vara mer förberedd på detta eftersom att det har varit nere vid noll grader redan i augusti, men skillnaden mellan -5 och 0 grader är enorm och det glömmer jag varje år.

Kylan gör så att det svider att bara ta av sig vanten för att byta låt som spelas på mobilen och snön gör det halt att gå på vägarna. Jag kämpar på ändå med stickade vantar, mössa och raggsockor som min farmor gjort till mig. Det känns skönt att ha så personliga saker nu när jag har kommit in i min tredje månad och FOMOn börjat slå in.

Frusna ben med strumpor
Mina ben har köldskador men fötterna värms i farmors stickade sockor.

Halloween, som var en av högtiderna jag hade sett fram emot mest, var faktiskt ganska jobbig när jag såg alla bilder på mina kompisar i Sverige och deras sjuka kostymer.

Min bästa vän här i Moncton, Josée, hjälpte till att distrahera mig från livet jag hade kunnat ha i Sverige just nu. Jag spenderade hela Halloweenhelgen med henne och hon hade till och med laddat ner svenskkurser på sin mobil!

Jag fick även tipset av min italienska kompis, som också är utbytesstudent och lider av FOMO, att tänka på saker som är dåliga med Sverige så att jag inte längtar dit så mycket. En sak som definitivt inte är dålig med Sverige är sura colanappar och daimchoklad, som jag bett min mamma skicka hit.

halloweendekoration
Skolan hade en dörrdekorations-tävling. Detta var klassrummet mittemot mitt skåp.

Här i Kanada hade jag skola som vanligt på Halloween, fast skolkorridorerna och skåpen var dekorerade och alla var utklädda. Min Canadian VSCO-girl-outfit var en sista minuten-lösning. Jag klädde mig alltså som 99 % av skolans tjejer gör minst en gång i veckan. På kvällen jag gick ut på ”bus eller godis” med min yngsta och tredje yngsta värdsyster.

flicka med mycket godis
Stella visste inte riktigt hur hon skulle hantera allt gott efter hennes "bus eller godis"-runda.

Det är skönt att den här tiden på året är så laddad med traditioner som vi utbytesstudenter får uppleva. Det uppmuntrar mig typ lite sjukt nog hahah, och hemlängtan och FOMO minskar.

Jag har nu firat min första kanadensiska Thanksgiving och det var väl inte riktigt som jag hade förväntat mig. Min familj firade på söndagen istället för måndagen (Kanada firar Thanksgiving andra måndagen i oktober) och vi började med att gå till kyrkan vilket hör till familjens veckorutin.

Sedan spelade vi basket tillsammans på universitetets plan och efter det åt vi middag hemma tillsammans med vänner till familjen. Huset luktade underbart av olika kryddor och jag blev alldeles varm i kroppen.

Utbytesstudenter i skridskobås
En utbytesstudent från Tyskland åker hem snart så vi åkte till en ishall som sista aktivitet med henne.

Skolan går bättre på så vis att lärarna inte längre tycker att jag behöver använda translate på proven, men sämre på så vis att det faktiskt hade kunnat behövas till vissa frågor hahah. Är dock ganska säker på att jag blir godkänd i allt nu vilket är skönt och även ganska konstruktivt.

Jag är mer självsäker i min franska och pratar gärna franska med vänner nu. Dock blir jag väldigt generad när jag inte förstår och tycket det är pinsamt... Aja det är bara övning som kan rädda mig så då får jag ta lite missförstånd.

//Kajsa

Kajsalisa bloggar från sitt utbytesår i Kanada. Vill du också plugga på high school i Kanada? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år