En annorlunda jul


Familjens årliga julkort med mig, sex av familjens barn och den tyska utbytesstudenten, som fick ha sina egna kläder till skillnad från mig. Jag fick inte ha sneakers utan blev tvungen att låna klackskor av en värdsyster.

Jag har nu firat en mysig men väldigt annorlunda jul tillsammans med min värdfamilj här i Nouveau Brunswick i Kanada. Familjen har ju som sagt sju barn och är väldigt engagerade i den katolska kyrkan, så det blev inte alls som i Sverige. Men jag är ju inte här för att allt ska vara som vanligt, så jag gick all in och lyckades till och med sätta lite svensk prägel på de franskkanadensiska, katolska traditionerna.


Jag har en liten julgran på mitt rum.

Under julen har huset varit som ett enda stort doftljus tack vare allt julbak. Vi har gjort ischoklad, pepparkakor, lussekatter, knäck och fudge. Jag hade med mig saffran från Sverige till lussekatterna, som blev så uppskattade att min värdmamma skrev en artikel om dem och andra svenska jultraditioner.

Den 20:e december fick även PAC (den lokala utbytesorganisationen) smaka, då jag tog med mig lite till deras årliga julfest. Där fick jag för övrigt veta att karaoke är bra för min del men inte för omgivningen som måste lyssna på mig (man kan inte få allt här i världen).

Samma kväll kom en tysk före detta utbytesstudent på besök. Hon bakade jättemånga olika slags tyska julkakor som hon bjöd på under familjens spelkväll den 23:e december och det fanns inte många kvar dagen därpå.


Jag med sju lager kläder framför en julkrubba! Det är väldigt kallt här!

Den 24:e var det julafton hemma i Sverige men här förberedde sig alla istället för julnatten och juldagen. Jag borde ha blivit misstänksam när en del sov middag, för det blev en väääldigt lång natt för mig som varit vaken under hela dagen. Först gick vi runt och tittade på hur folk julpyntat sina hus och sedan hade vi midnattsmässa i kyrkan. Det var sång och rökelser och väldigt stämningsfullt. Vi kom hem 01:30 och då var det fullt hus med hög musik, brasa och middag mitt i natten! Vi åt köttpaj och ”Buche de Noël” till efterrätt.


Pastamaskinen var en uppskattad julklapp från mig till familjen.

Sedan var det dags för presentöppning och pastamaskinen jag gav till familjen var en succé. Jag fick bland annat en liten mjukisälg som de faktiskt bad om ursäkt för att de köpt innan jag berättat att det finns älgar i Sverige (inte nödvändigt att be om ursäkt dock, för jag blev jätteglad för den). Sedan var det dags att dansa loss, vilket familjen gjorde ända till 06 på morgonen.


Julparad i Moncton!

Jag gav upp vid fyratiden men hölls ändå vaken av all musik (ber om ursäkt till alla er som fick suddiga selfies av mig på natten, då jag bad er ringa den franska polisen och säga att ni var klagande grannar till min familj …).

Nu väntar jullov som jag har inlett med att bli jätteförkyld. Hoppas bli frisk i tid till PAC:s årliga skidresa i början på januari. Sedan blir det skolan några veckor innan det bär av till Hawaii med Explorius!

Bonne année!
//Kajsa

Kajsalisa bloggar från sitt utbytesår i Kanada. Vill du också plugga på high school i Kanada? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år