High school vs. gymnasiet

high school kanada

High School och gymnasiet är två helt olika saker skulle jag säga. Systemen är väldigt olika, båda har sina fördelar och nackdelar ... I detta inlägg så hade jag tänkt jämföra high school och gymnasiet/svenska skolsystemet.

Till att börja med så har vi lite olika betygssystem och det var lite kul att få översätta mina svenska betyg från 1:an till kanadensiska då jag nästan bara hade A. De säger alltid till innan om det vi gör kommer räknas eller inte vilket är skönt. Här i Kanada så får man “marks” efter om man har följt instruktionerna och tagit med allt de vill att man ska ha med. Då får man full pott! Medans vi i Sverige får betyg på allt vi gör och för att få ett A så måste vi resonera osv.

Avslappnat men viktigt med tiderna

Det är mycket mer slappt här i Kanada på många sätt. De klär sig mindre uppklätt än vad vi gör i skolan i Sverige. De flesta här har tights eller mjukisbyxor på sig och nästan ingen använder blusar i skolan vilket jag ofta gör i Sverige.

Lektionerna är mycket mer slappa. Fast det är väldigt viktigt att man är i tid till lektionerna. I Sverige så blir man ibland släppt tidigare från lektionen vilket är så skönt (kan verkligen göra en lite gladare), här får vi inte lämna lektionen förrän klockan har ringt. Det är en klocka som ringer varje gång lektionen börjar och slutar.

Välja sina ämnen

Något som är skönt här är att man får välja alla sina kurser. Det finns en massa roliga ämnen att välja mellan! Allt från foods, jazzband, yearbook etc. till de mer “standard” ämnena. I Sverige kan vi ju välja linje i gymnasiet men det är inte samma sak.

Något som även är stor skillnad från Sverige är att i min skola i alla fall, så har man fyra ämnen per termin. Man har dessa fyra ämnen varje dag i olika ordning. Man har två block (ämnen) och sedan lunch, efter lunch de sista två blocken och därefter slutar man. Mitt schema här är så mycket mer chill än i Sverige. I Sverige skulle man i min skola i alla fall inte komma undan ett schema där man slutar minst 16 en gång i veckan. Här slutar jag aldrig efter 15.

Skollunch

Jag skulle nog säga att vi är bortskämda i Sverige som får lunch i skolan. Här måste man ta med lunch varje dag och då min skola inte har en cafeteria så är det lite jobbigt när man glömt lunchen... Även hur dålig maten än kunde vara i skolan i Sverige så saknar man det så mycket då det är mycket skönare att slippa tänka på att ta med lunch.

Som i filmerna!

Det finns så himla mycket att säga om de olika skolsystemen. Om jag måste summera allt så skulle jag nog nästan säga att det nästan är som i alla filmer man har sett här. Det blir även roligare när ens lag på skolan heter Wildcats, kan det bli mer drömigt?Isabella bloggar från Kanada läsåret 2016/17. Är du också intresserad av ett utbytesår i Kanada? Ansök idag!

Ansök till ett high school-år