Do's & Don'ts som utbytesstudent i Kanada

Det finns vissa saker som jag önskar att jag hade vetat under mitt utbytesår i Kanada och innan. Därför tänkte jag dela med mig av några saker som jag hade önskat att jag visste innan. Även grejer som jag gjorde som var sjukt kul eller man hade nytta av. 

Do:

1. Ta med svenskt godis!

Speciellt djungelvrål eller turkisk peppar även om du inte gillar det. Bjud runt i skolan, hemma osv. Det är så kul att se folks reaktioner när de prövar de.

2. Var öppen till alla människor!

Man anar aldrig vem man kommer vara bästa kompis med i slutet. För mig var det inte alls hur jag förväntade mig. Man måste ha en öppen bild av folk även fast det kanske kan vara annorlunda människor än vad man brukar hänga med.

3. Tacka ja till allt!

Man vet aldrig vart något kan leda. Det är bättre att ha prövat än att sedan ångra sig. Om någon frågar om du vill hänga med någonstans, säg JA! Såklart så finns det undantag i vissa fall men försök utgå från principen. 

Don't:

1. Förvänta dig inte för mycket!

Förvänta dig inte så mycket innan utbytesåret för att förväntningarna är oftast helt annorlunda ifrån vad det blir. Om man inte har så höga förväntningar är det svårt att få en chock om det inte är som man tänkt sig. 

2. Packa inte för mycket!

Alla säger detta och jag säger det igen, man samlar på sig så mycket under året och det kommer för mig vara svårt att få med mig allt hem...

Jag önskar också att någon hade berättat för mig hur folk klädde sig här. Stilen är sååå mycket mer avslappnad och casual. Folk går med mjukis och leggings till skolan. Först tyckte jag att det var konstigt men när man försöker strömmen så inser man hur skönt det egentligen är att inte behöva tänka så mycket på vad man har på sig.

3. Skaka inte hand med folk!

När jag hälsade på folk i början så skakade jag hand som jag lärt mig att man gör i Sverige, alla tyckte jag var konstig för här gör typ ingen det. Efter ett tag insåg jag det...

4. Försök att inte ha så mycket kontakt med Sverige!

Det gör verkligen skillnad om man får hemlängtan. Sedan så får man även mer svensk brytning i engelskan efter man pratat på svenska (så är det för mig i alla fall haha). 

Hoppas att detta har hjälpt någon lite i alla fall! Jag tror att det blir olika beroende på vart man hamnar och hur man är som person men detta är grejer som jag önskar att jag hade fått mer info om innan eller vetat om under mitt år.

Isabella bloggar från Kanada läsåret 2016/17. Är du också intresserad av ett utbytesår i Kanada? Ansök idag!

Ansök till ett high school-år