Värdfamilj(er)

Utbytesstudent sitter på en klippa

Nu har jag varit i Australien i 7 månader och har testat på att inte bara få bo med en ny familj, utan två. Jag bytte nämligen värdfamilj efter ca 3 månader. Många är väldigt nervösa inför att bli tilldelade sin familj (inklusive jag själv innan jag åkte), rädda för att man inte ska klicka och komma överens med dom.

Jag trivdes delvis i min gamla värdfamilj. Jag fick testa på att ha syskon för första gången vilket var väldigt kul, vissa i familjen var vegetarianer precis som jag, jag hade trevliga grannar som lät mig spela på deras flygel osv. Men det fanns också vissa saker som gjorde att jag inte trivdes och som hindrade mig från att ha den bästa upplevelsen som möjligt.

Utsikt över havet

Tack vare min international coordinator på skolan gick flytten väldigt smidigt och hon stöttade mig. Det var skönt att få byta, men jag ångrar inte för en sekund att jag spenderade mina första månader där. Jag ser det som ännu en upplevelse och erfarenhet.

Min familj nu ser helt annorlunda ut. Istället för att ha syskon och husdjur bor jag nu ensam med ett äldre par. Innan jag flyttade var jag lite nervös inför att bo med äldre människor, men sen insåg jag att eftersom dom är pensionerade så har dom ju bara mer tid för mig. Och vad är det man säger, ålder är bara en siffra?

Värdfamilj poserar vid lunch

Ska jag vara ärlig trivs jag inte här till 100% heller, men jag undrar om man gör det någonstans. Du är van vid din familj i Sverige och era rutiner, såklart kommer du störa dig på vissa saker här och önska att det var annorlunda, men det betyder inte att familjen är dålig. Även fast allt inte är helt perfekt tror jag att denna familjen är det bästa alternativet för mig. Dom är så omtänksamma och tar med mig på så mycket kul!

Till och med deras grannar har tagit med mig på äventyr:) Hade jag bott i en annan familj hade jag garanterat inte fått se så mycket av Australien som jag gör, och det är jag väldigt tacksam över.

En grej som är viktig för att allt ska funka i värdfamiljen är kommunikation. Jag hade nyligen ett samtal med min värdfamilj om vissa saker jag behövde få ut. Det var väldigt nervöst innan för jag visste inte hur jag skulle ta upp det, men när jag väl sagt det flöt det på och dom tog det väldigt bra.

Sammanfattningsvis vill jag bara säga: ingen familj är helt perfekt så försök att se det positiva istället för det negativa. Och har du något på hjärtat, prata med dom! Men om du känner att det verkligen inte funkar, var inte rädd för att byta för du vet aldrig vilka nya grejer du kommer få uppleva och testa.

Ella bloggar från Queensland under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Australien? Med oss på Explorius kan du välja att lägga till ett områdesval vid din ansökan till Australien! 

Anmäl dig till ett high school-år