Förväntningar och jämförelser

Växter på stranden

Jag tror att det absolut viktigaste för att ha ett så bra utbytesår som möjligt är att inte ha för höga förväntningar och att inte jämföra sitt liv med andra.

Det är lättare sagt än gjort. Innan man ens åkt är det ju väldigt lätt att bygga upp en bild av hur man vill eller tänker att ens år kommer vara i Australien. Bygger man upp för höga förväntningar och förhoppningar så är det så mycket lättare att man då blir besviken.

telefonledning och vacker himmel

Att man tänker att utbytesåret inte är som man velat. Men det är svårt att hålla sig borta ifrån. Man gör inte det man tänkt sig alltid men det är okej. Därför är det så mycket bättre om man försöker vara open-minded om hur ens år kommer att bli. Då är det större chans att bli positivt överraskad.

Jämförelse är också svårt att hålla sig borta ifrån och är också något som jag gör alldeles för ofta. För mig handlar det främst om att jag jämför mitt utbytesår med andra utbytesstudenter. Jag ser vad de gör och upplever och önskar jag kunde uppleva samma. Men inget utbytesår är det andra likt.

hav och strand

Alla kommer uppleva olika saker och det är okej. Saker jag upplever kommer inte andra uppleva och tvärtom. Det blir speciellt lätt att jämföra sitt liv med andra när man kanske har hemlängtan eller känner sig nere. Man får komma ihåg att det är ditt år, dina upplevelser som räknas för dig.

Det kan också lätt bli att man jämför med vännerna som är kvar där hemma. Inte att man jämför upplevelser osv men att det får en att tänka på det man saknar och inte har. I det fallet är det viktigt att begränsa sin tid på sociala medier. Det här har jag faktiskt ganska svårt med då jag har en tendens att vilja veta vad mina kompisar gör där hemma och fortfarande hänga med i svängarna.

Men det är viktigt att kunna koppla bort från de där hemma och vara här och nu i ditt värdland och det är något jag faktiskt blivit mycket bättre på.

Två konkreta tips på att reglera din tid på sociala medier:

  1. Ladda ned en app som trackar din tid på sociala medier och skickar notiser som påminner dig om att lägga ifrån dig mobilen ett tag. Det får en att inse hur mycket tid man faktiskt slösar på att stirra på en skräm.
  2. Ett till tips är att lämna privata storys och gruppchatter på snapchat om du är med i någon. Personligen har jag märkt att dem som ger mig mest FOMO (fear of missing out). Det kan också vara bra att radera sociala medier för ett tag ibland och försöka leva i nuet. Du är ju trots allt bara på utbytesår en begränsad tid.


Amanda bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Australien? Med oss på Explorius kan du välja att lägga till ett områdesval vid din ansökan till Australien! 


Anmäl dig till ett high school-år