Skola - prom

Kompisar vid fin utsikt

Att gå i skolan i Australien är definitivt annorlunda än att gå i Sveriges skola. Man kan tro att de är väldigt akademiska här i och med hur strikta de är med skoluniform, assembler och att starta och avsluta lektionerna på exakt tid. Men svårighetsgraden på studierna är klart lägre än i Sverige – och det håller alla internationella med om.

Skolan har inte varit min favoritsyssla här, haha, men det har främst varit pga åldersskillnad och mognad på de australiensiska eleverna. Förra terminen (term 3 och 4) umgicks jag mestadels med australiensare. Min värdsyster gick i skolan så jag var en del med henne och hennes kompisar. Men sedan tog de studenten och då började jag umgås med de internationella 100% av tiden – vilket enligt mig generellt sätt är roligare ändå.

Vi är ca 25 internationella elever på den skolan jag går på. De flesta lämnade innan det långa lovet i december, men nu har det kommit nya. På de flesta skolor är australiensiska och utbytesstudenterna lite för sig, fastän vi har lektioner tillsammans. Min skola har till och med ett eget rum bara för oss internationella där många av oss äter lunch och umgås under raster – men det har jag hört är unikt för min skola.

Gruppbild på utbytesstudenter

I början föredrog jag att vara med australiensare – kanske främst för att de internationella ofta pratade sitt eget språk med varandra, och jag var då den enda från Skandinavien. Det blev dock bättre; och nu älskar jag att vara med internationella för att alla är mer unika och alla vill hitta på saker efter skolan och på helger.

Vi internationella studenter har dessutom gjort en del dagsturer, resor och fått surfinglektioner tack vare vår koordinator; så det har gjort skolveckorna och umgänget extra kul och något vi inte direkt gör i skolan i Sverige.

Prom i Australien

Min koordinator fixade även så att jag fick vara med på Year 12’s bal i december – och det var en upplevelse. Min bästa vän hade ingen baldejt så han frågade om jag ville gå som hans dejt; så jag köpte klänning, klackar och så hade han ordnat privatchaufför till ”röda mattan” där alla klappade in oss baldejter till dit eventet hölls.

Jag hade inte förstått att vi skulle gå ut par by par så jag blev lagom skakig när vi skulle stiga ur bilen och min klänning fastnade och jag behövde skynda mig för att alla stod och kollade och fotografen stod redo. Har nog aldrig känt mig så iakttagen.

Folk här pratar om balen i åratal och spenderar orimligt mycket pengar på hela kittet. Så det var speciellt att få vara en del av det. Platsen där det hölls var vid ett horse-betting fält som också var så fint! Och man fick gratis cola så det kändes lyxigt. ;) En unik eftermiddag så att summera det, och en underhållande del av Australiens skoltraditioner att ta del av.

Josefin bloggar från Queensland under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Australien? Med oss på Explorius kan du välja att lägga till ett områdesval vid din ansökan till Australien! 

Anmäl dig till ett high school-år