Att skaffa kompisar på utbytesåret

Utbytesstudenter på stranden

Att hitta kompisar under sitt utbytesår är nog det som kändes mest nervöst men också det jag såg mest fram emot med mitt år i Australien. På ett sätt får man kompisar gratis, men samtidigt kan det krävas att man kämpar för att hitta de man trivs med.

Australiska och internationella vänkretsar är fullkomligt olika... Det lätta med de andra utbytesstudenterna är att alla är i samma sits – ingen har vänner när de kommer hit och alla är här med inställningen att skaffa vänner. Alla är verkligen värdefulla i vår internationella vänkrets.

Utbytesstudenter surfar

Ju fler som hänger med, desto roligare. Enligt mig känns det som att man kommer folk nära extremt snabbt. Alla är inbjudande och hela utbytesstudent-kretsen är som en stor familj. I en australiensisk grupp är man en del av en grupp som kanske redan finns, och de har redan byggt upp ett helt liv som man får ta del av.

I början tyckte jag det kändes skönt att bara kunna hänga med och se hur man umgicks i den australiensiska kulturen. Men för mig har det känts som att när jag är med mina australiensiska vänner så är jag mer sluten till ”enbart” den umgängeskretsen. När man hänger med de internationella blir man naturligtvis närmare med några personer men träffar fortfarande alltid nya och skaffar nya vänner tillsammans. Det är en så unik känsla!

Surfar i havet

En sak jag älskar med livet här är att man blir vän med folk så snabbt. Det kan vara så komplicerat i Sverige – som att det är pinsamt att fråga en person man inte känner bra om den vill hitta på något, och att man inte får tycka att man är vän med någon som man bara träffat någon gång. Är det någon som håller med mig? Här är det motsatsen. Det är t.o.m. så att man kan man känna sig supernära med någon som man bara har träffat två gånger, haha...

Gruppbild kompisar

En av de norska studenterna jag träffade på precampet bor 3h från mig med buss, och redan efter första helgen vi möttes upp såg jag henne som en av mina bästa vänner; gör fortfarande. Jag har flera nära vänner som jag bara träffat någon gång. Och det betraktas inte heller som konstigt att ta kontakt med någon främmande.

Personligen var det när jag började umgås mer med andra utbytesstudenter som jag trivdes bättre – både att jag träffade fler och fler som liknade mig i hobbys och kultur, och att jag lärde mig ha kul med en mycket bredare vidd av människor som inte alls var som jag.

Utbytesstudenter utsiktspunkt

Allmänt tycker jag att folk här dömer en mindre. Man är den man är utifrån vad man gör livet där till. Mer är accepterat p.g.a. att man är medveten om att folk kommer från olika bakgrunder. Här lever alla sitt liv tillsammans, oavsett vad man har för annat liv.

Josefin bloggar från Queensland under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Australien? Med oss på Explorius kan du välja att lägga till ett områdesval vid din ansökan till Australien! 

Anmäl dig till ett high school-år