Det bästa med utbytesåret

Kompisar som umgås i hamnen

Mitt utbytesår närmar sig sitt slut – galet nog – och jag kan säga att jag har haft den bästa tiden i mitt liv. Det bästa med utbytesåret har varit att det hänt saker hela tiden – jag har känt (och känner) verkligen att jag utnyttjar mitt liv till max!

Helt ärligt är jag lite nervös för hur det kommer vara för mig att komma hem till Sveriges vardag, för jag vet att jag inte kommer kunna leva samma bortskämda liv där haha (med havet, resor och äventyr).

Det sjuka här är att varenda resa jag gjort har varit en resa som under ett svenskt år skulle varit ”årets resa”, men här fick jag göra dem kontinuerligt.

Utbytesstudent surfar

En viktig faktor jag har lärt mig är att inte ha förväntningar. För skippar man att förutsäga hur man vill att saker ska bli så är det även mycket lättare att ha en positiv inställning – speciellt när det är garanterat att upplevelserna kommer att skilja sig från vad man är van med.

Vacker strand i Australien

Man SKA vara taggad inför saker – eftersom positiva, exalterade människor är roliga människor. Men när förväntningarna är neutrala blir man nästan alltid positivt överraskad.

Jag har gjort flera resor med en av mina norska bästa vänner, och vi blir alltid så energifyllda när vi båda under hemresan påstår att vi inte alls trodde att det kunde bli sååå bra.

Strandhäng med hund

Samma positiva överraskning var med en relation jag fick med min italienska värdsyster – där jag i början faktiskt inte ens trodde att vi skulle få någon riktig relation.

Men vi hade (nu har hon åkt hem) många stunder som jag är så tacksam över, och vi byggde upp en så speciell relation jag inte ens visste att jag kunde få...

Utbytesstudenter paddlar i Australien

Det fanns inga förväntningar mellan oss på varandra eller vad vi ville att vår relation skulle bli – och det gjorde att de bästa stunderna blev ännu unikare. Stunder som man blickar tillbaka till behöver dock inte vara de som känns som de mest speciella i då-läget.

Och allt behöver inte vara så spektakulärt och perfekt som man drömmer om. Det är som det är, det blir som det blir, och det blir helt amazing.

Josefin bloggar från Queensland under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Australien? Med oss på Explorius kan du välja att lägga till ett områdesval vid din ansökan till Australien! 

Anmäl dig till ett high school-år