Att bo i en värdfamiljAtt bo hos en värdfamilj känns nog för de flesta ganska nervöst, då det är en väldigt speciell upplevelse att komma till en främmande familj och bli en del av den.

I och med det tror jag att många funderar mycket på flytten till en ny familj innan de startar sitt utbytesår. Och frågan ’Skulle jag klara av det?’ finns definitivt bland dessa funderingar.Till att börja med, kan jag säga att det inte är så svårt som man kan tro. Självklart är det inte som att vara som hemma i Sverige.

Men grundliga saker som att t.ex. ta mat från kylen, gå på toa, och chilla i soffan medan familjen är hemma kommer naturligt och är inte så obekvämt som man kan föreställa sig.

Så från det perspektivet är det ganska lätt att känna sig som hemma. Jag var nervös över mat innan jag kom till Australien, då jag är ganska kräsen – men det har inte alls varit ett problem.

Det finns alltid något man gillar och familjen kommer snabbt lära sig vad som äts och inte.En annan faktor som jag oroade mig över är fräschhet i huset. Jag är, jobbigt nog, extremt brydd om att det ska vara rent och fint runtom mig – och det finns säkerligen någon som funderar på utbytes som är lik mig inom det området. (Dessutom kan jag helt klart säga att skandinaver generellt har det fräschare än australiensare.)

Däremot – om du är som mig kan jag lugna dig med att säga att du kommer att vänja dig. Jag bodde först i ett ganska gammalt hus där det alltid låg dammråttor i hallen även när det var ”nystädat”... Men, jag stod ut i 2-3 månader, och när jag sedan bytte familj (av andra anledningar) kom jag till ett annat hus.

De första dagarna trodde jag verkligen inte att jag skulle klara av att bo där och det luktade hund i hela huset, men nu har jag bott här i 5 månader utan problem.

Jag menar inte att låta negativ med att säga att det inte är fräscht osv (jag är som sagt kräsen), men jag menar att basala saker kommer att skilja sig ifrån hemma – men de blir till småsaker som man lär sig leva med.Hur mycket tid man spenderar hemma och med familjen och sina värdsyskon kan såklart också variera. Det är upp till dig hur stor del du vill att de ska vara i ditt utbytesår.

Det är såklart roligare ju närmare ni låter varandra komma, men oavsett om det är en familj du klickar med eller inte finns det för- och nackdelar.

Så om det blir annorlunda än du tänkt betyder det inte att det blir något sämre. Sist men inte minst går det alltid att byta familj om man måste.

Det gjorde jag, vilket jag kan skriva mer om i ett annat inlägg.

Det är i vilket fall en väldigt unik upplevelse att bo hos en värdfamilj – och det är en del av utbytesåret som gör det till något extra speciellt.

Bilderna är av mina fina familjemedlemmar i både min gamla familj och min nya. Kram

Josefin bloggar från Queensland under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Australien? Med oss på Explorius kan du välja att lägga till ett områdesval vid din ansökan till Australien!

Ansök till ett high school-år