BLOGG: AustralienHär kommer 15 random saker som är annorlunda än vad jag förväntade mig innan jag kom hit. Oavsett vad man har för förväntningar innan man kommer till en ny plats tror jag att mycket ofta skiljer sig från förväntningarna – vare sig det är positivt eller negativt. Jag tycker att en hel del faktiskt liknar vad vi har i Sverige – men samtidigt finns det många detaljer som får helheten att bli annorlunda. Så här är några saker som skiljer sig från hemma (här på Sunshine Coast); vissa som jag förväntade mig skulle se ut på något annat sätt, och andra som jag helt enkelt inte hade någon aning om.

 1. Alla är inte surfare och aktiva sportmänniskor här. Det tog ett tag innan jag hittade nån som surfar när jag frågade runt i skolan – vilket shockade mig haha.
 2. Det finns billig sushi att köpa överallt – till och med i mataffären där jag bor. Och det är nog vanligare med kyckling i sushin här istället för t.ex. lax.
 3. Flera här har aldrig varit utanför Australien.
 4. Ca alla elever i åk 11 och 12 har en egen bil. De har alltså tjänat ihop pengar för att köpa sig en BIL.
 5. I de flesta hus är toaletten i ett annat rum än handfatet och duschen.
 6. Många killar har längre än axellångt hår.
 7. Folk är väldigt omiljövänliga här. T.ex. äter man väldigt mycket kött och källsorterar i princip ingenting.
 8. Det finns palmer överallt.
 9. Bagerierna har inget grovt bröd alls.
 10. Folk är väldigt morgonaktiva. Till och med 17-åringar kan gå upp klockan 5/6 för att starta dagen vid soluppgången.
 11. Det är mindre jämnställt – folk är inte lika feministiska.
 12. Lokaltransporten är mycket sämre än i Sverige. De tar bilen överallt.
 13. Folk som tränar en sport kör oftast sporten bara en gång i veckan. Och då kör de matcher istället för att ha vanliga träningar.
 14. Folk har mycket sämre klädstil. Och man hype:ar vanliga träningsskor.
 15. Det är lag på att ha cykelhjälm. Har man inte det kan man bli bötad ca 2000 kronor av polisen. (Däremot betyder det inte att alla har hjälm på sig…)Josefin är utbytesstudent i Australien och kommer blogga från sitt utbytesår, missa inte det och håll koll på vår bloggsida

Anmäl dig till ett high school-år