Bortom instagrambilder och facebookinlägg

Du ser Instagrambilder på soliga dagar med vänner. Du ser bilder på exotiska djur och platser. Du ser exalterade Facebookinlägg som berättar om allt fantastiskt som händer. Du tänker förmodligen, gud vad underbart de har det. Jag önskar att det var jag.

Ett fantastiskt äventyr

Jag tänker definitivt inte förneka att jag har det underbart här i Australien, för det har jag! Jag är otroligt tacksam över det faktum att mina föräldrar har givit mig chansen till detta äventyr. Ett äventyr där jag har träffat fantastiska människor och upplevt saker jag aldrig skulle gjort om jag varit i Sverige. 

En vardag är inte ständigt perfekt

Men precis som med många andra bilder och inlägg så kan de vara missvisande. När man lägger upp saker på sociala medier visar man bara de bra sidorna av sitt utbytesår. Vilket såklart är förståeligt då man vill visa upp allt coolt som händer i ens nya liv. Dock anser jag att det är viktigt att kunna berätta om de tuffare dagarna också.

Dagarna då ingenting egentligen är fel, men man känner ändå att ingenting riktigt funkar. Man känner sig liksom tom. Någonting saknas. Jag hade en sådan dag för ungefär en vecka sedan och det kom som en chock. Jag visste att jag skulle etablera ett vardagsliv här och jag var medveten om att allt inte skulle vara ständigt perfekt. Precis som allting inte är ständigt perfekt i Sverige. 

Trotts denna vetskap kan man aldrig riktigt förbereda sig på de känslor som kommer krypandes längs vägen. Jag hade av någon anledning målat upp en bild av hur jag skulle vara på topp 24/7 eftersom att de första månaderna hade gått så bra. Nu inser jag hur omänskligt det är att gå igenom så många omställningar och introduceras till så mycket nytt utan att känna någonting annat än glädje och upprymdhet.

Botemedel mot hemlängtan

Jag har snart befunnit mig i Australien i 3 månader och i motsats till vad många upplever så tyckte jag att början av mitt utbytesår var det lättaste. Allting flöt på och jag trivdes som fisken i vattnet. Men nu har jag känt på min första gnutta saknad av den trygghet som finns hemma i Sverige. Och ja, det kan vara tufft i stunden men dessa dagar är ingen orsak att låsa in sig på rummet och deppa!

Mitt sätt att hantera dessa känslor är genom träning. Jag går ofta till gymmet eftersom det är något jag älskar att göra men även för att jag mår mentalt bra av det. Så om jag har en dålig dag så finns det inget bättre botemedel än ett träningspass. Någonting som även funkar för mig är att skriva om mina känslor. Bara genom att skriva detta inlägg så mår jag mycket bättre.

En chans du bara får en gång!

Avslutningsvis, när du har dessa dagar glöm inte att påminna dig själv om varför du valde att åka på ett utbytesår från första början. Tänk även på allt fantastiskt du har upplevt och kommer att uppleva. Du kommer endast att befinna dig här i tio månader. Det är alldeles för kort tid för att spendera ingrottad på rummet. Detta är en chans du bara får en gång. Så gör det mesta av det.

 
Louise bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år