Känna sig hemma i ett främmande hem

hemma utbytesstudent australien

“It’s not better or worse, it’s just different.”

Denna mening fick vi konstant höra på Soft Landing Campet i Sydney. De gick igenom alla tänkbara aspekter av vad som skulle kunna tänkas hända under vårt utbytesår.

Min inställning var som talesättet “Hope for the best prepare for the worst.”

Inte för att jag egentligen trodde att det skulle bli dåligt på något sätt, men jag hade hört många tala om kulturchockar. Så det var lika bra att förbereda sig på den värsta möjliga kulturchocken, och om den faktiskt skulle komma så var jag redo.

Men för mig kom den aldrig. Min familj här i Australien är på många sätt lik min familj i Sverige när det kommer till regler och ansvarstagande. När jag förstått det så var allt ganska självklart och det gick väldigt snabbt för mig att känna mig hemma här.

Tillfället jag började känna mig som hemma

Jag kommer dock ihåg det specifika tillfället när jag gick från att känna mig bekväm i huset till att faktiskt känna mig hemma. I badrummet jag delar med min syster och hennes pojkvän finns den typiska tandborstskålen där de har sin tandkräm och sina tandborstar. Den första veckan hade jag min tandborste liggande på andra sidan vasken för det helt enkelt kändes lite konstigt att ställa den bland deras.

Men den andra veckan så kändes det konstigt att ha den liggande ensam på andra sidan vasken, så jag ställde min tandborste med de andra och nu är de en enda stor lycklig tandborstfamilj. Detta är en ytterst liten detalj men jag kommer ihåg den speciellt för att det var då jag insåg att jag kände mig hemma.

Nya favoritord

Som utbytesstudent i framförallt Australien kommer du snart märka att dina nya favoritord är Please och Thank you. Använd dessa ord mycket och använd de väl. Hellre ett “Thank you” för mycket än ett för lite.

Försök bidra till familjen

Att känna sig hemma i ett helt främmande hus med helt främmande människor handlar egentligen bara om attityd och anpassningsförmåga. Se bara till att ha en optimistisk inställning till allt så kommer det gå lysande. Det mesta är egentligen självklart.

Var artig och försök bidra så mycket som möjligt. Vare sig det gäller vanliga hushållssysslor som dammsugning till trädgårdsarbete, som att klippa gräset eller ogräsrensning.

Själv har jag upptäckt en ny favoritsyssla, vilket är vedhuggning. När jag först uttryckte min vilja att testa på att hugga ved fick jag en förvånad blick av min värdpappa då det anses som en “manssyssla”. Men han var glad att han kunde få lära mig något och att jag ville hjälpa till. I gengäld har jag lärt honom att spela gitarr vilket han berättade att han alltid velat lära sig.

Louisebloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år