Första mötet med värdfamiljenDet är något som många ser fram emot med blandade känslor. Det är något som kan få även den mest självsäkra och sociala personen att känna sig extremt nervös. Som ni kanske anade ifrån titeln så är det såklart första mötet med din värdfamilj jag syftar på. Man kan ha mailat och även skypat med sin familj men ändå känna sig nervös.

"Hello"
Första mötet med värdfamiljen är lite som en jobbintervju. Du vill se så proper ut som möjligt och säga och bete dig på rätt sätt. Med andra ord “you want to bring your A game”. Men helt plötsligt så kanske du bara får ut ett pipigt “Hello” när du egentligen tänkt ut en helt perfekt hälsningsfras på planet.

Kändes som att jag drömde
Flyget från Sydney till Melbourne tog lite mer än en timme och jag åkte med 8 andra studenter. Jag märkte att många var nervösa inför mötet med sina nya familjer. Dock kan jag med ärlighet säga att jag inte var det. Mestadels för att jag aldrig riktigt hade tid att bli det. Jag var fortfarande jet-lagged trots Soft Landing campet i Sydney och så fort planet till Melbourne lyft så somnade jag. När jag vaknade var vi i Melbourne och det var dags att stiga av. Trotts att jag var vaken kändes det som om att jag drömde. Redan när vi stigit av planet så stod det några familjer och väntade på sina studenter. I mitt sömndruckna tillstånd konstaterade jag att min familj inte var där ännu. Jag visste nämligen hur både min värdmamma och värdpappa såg ut då vi har varandra på Facebook.

Jag höll precis på att vakna till när någon knackar mig på axel och där står min värdmamma. Hon ger mig en kram och jag får fram ett förvånat men glatt hej. Det var bara min värdmamma och hennes barnbarn som kom och hämta mig, vilket var ganska skönt. Jag har nämligen en väldigt stor familj nu och att träffa dem alla på samma gång hade varit ganska överväldigande.

Inte ovant för värdfamiljen
Nu väntade bara en bilresa på lite mer än en timme till mitt blivande hem. Jag och min värdmamma pratade ganska mycket i bilen och det kändes inte alls stelt vilket jag är glad för. Min familj hade haft åtta stycken utbytesstudenter innan mig så det var inte direkt något nytt för dem.


Louise tips

För att slippa den eventuellt stela biltystnaden som jag vet att en del fruktar så kan man till exempel:

1. Somna! Berätta för din värdmamma/pappa att du är väldigt trött efter resan, vilket inte behöver vara en lögn och bara sov.

2. Eller se denna bilresa som ett tillfälle att få svar på eventuella frågor och funderingar kring:

- Skolan du ska gå på
- Familjens intressen
- Andra familjemedlemmar
- Vad för aktiviteter som finns i området du ska bo - Eventuella familjetraditioner 

3. Kör ni förbi någon cool byggnad eller om du ser något ord på en skylt som du inte förstår så fråga. Din värdmamma/pappa är nog mer än glada att besvara dina frågor.

4. Om du varken är på humör för småprat eller sömn så kan du alltid fråga om ni kan sätta på radion och lyssna på musik.

5. Men kom ihåg, försök att prata åtminstone lite även om du är extremt trött eller känner dig blyg. Din familj kommer att uppskatta det. Det lovar jag.

Louise är en utav Explorius studentreportrar, läs fler bloggar från utbytesstudenter här.