Footy, Aussie rules, AFL – you name it!På vårt Soft Landing Camp minns jag så väl hur en av våra ledare frågade oss vad vi helst hade velat testa på under vårt utbytesår. Utan tvekan svarade jag footy, som då är ett annat ord för Australian rules football, Aussie rules, football eller AFL.

Ja, som ni märker, kärt barn har många namn och footyn är verkligen något som Australiensarna håller kärt. Det är nämligen den största sporten i alla delstater utom New South Wales och Queensland där rugbyn och andra sporter konkurrerar.Aussie rules är en väldigt mansdominerad sport, men av någon anledning är det de sporter jag alltid dras till. I Sverige spelar jag rugby så det var definitivt en annan anledning till att Aussie rules lockade.

Trotts en stark majoritet av manliga spelare så har kvinnosidan lyckats att slå sig igenom. Den allra första kvinnliga AFL (Australian Football League) matchen spelades nämligen i Februari i år. Det var Carlton vs Collingwood (ett av de lagen som alla antingen hatar eller älskar). Jag och min värdfamilj var på plats, men det var huvudsakligen för att stötta min värdkusin som skulle debutera för Collingwood.

Arenan var fullsatt och stämningen var på topp, och jag måste medge att det var en väldigt storslagen känsla att ha bevittnat det första steget för kvinnlig footy.Efter att ha sett denna matchen var jag ännu mer besluten om att footy var något jag definitivt ville testa på. Till en början antog jag att jag endast skulle hinna med några få träningar, då den närmaste klubben med ett damlag ligger en bra bit bort.

Men sen får jag höra de glada nyheterna att vår lokala klubb ska försöka starta upp ett damlag. Denna klubb ligger väldigt nära där jag bor och min värdpappa är även vice coach för herrlaget där.Vårt damlag hade en väldigt knagglig start med endast fyra till fem personer på träningarna, och vi hade ingen fast tränare. Tjejer kom och gick men det var få som stannade. Detta var bara för någon månad sedan. Nu har vi ett lag på över tjugofem härliga tjejer/kvinnor som jag stolt kan kalla vänner. Folk dyker regelbundet upp på träningarna, min värdpappa är nu vår officiella coach och i helgen ska vi spela vår fjärde seriematch tillsammans.

Jag har verkligen börjat känna lagkänslan och det är så otroligt kul att kunna säga att jag har varit med och startat upp det första damlaget för Yarra Junction Eagles! Vetskapen om att jag kommer till att spela min sista match med detta härliga gänget i helgen gör mig dock väldigt ledsen. Men jag vet att detta definitivt inte är sista gången jag ser dem.

 
Louise bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

 

Ansök till ett high school-år