Roadtrip med värdfamiljenHalvvägs genom mitt utbytesår blev det sommar i Australien, och det innebär inte bara soliga dagar, massor av glassätande och härliga dagar på stranden, utan även ett långt sommarlov.

Hur lyxigt är det inte att samma år få ännu ett två månaders sommarlov, och dessutom få spendera det i Australien?!

Under min sommar i Australien åkte jag och min värdfamilj en roadtrip där vi bilade från vårt hus hemma i Ballarat ända upp till Brisbane och stannande till på massor av spännande och vackra platser på vägen. Här tänkte jag visa bilder och berätta om mina favoritstopp under resan.
Australien är inte hemland åt några av världens högsta berg, men deras mest kända och högsta berg heter mount Kouzsiouzko, och här spenderade vi en dag för att vandra upp till toppen. Som svensk tyckte jag det var kul att nedanför berget varnade personalen om en fruktansvärd kyla på toppem och att att varma kläder var ett måste, för det kändes som minus femton grader på toppen.

Självklart sprang jag då tillbaka till bilen och satte på mig lager av skidunderställ, fleece, träningsbyxor vind jackor och byxor. Men när vi började vår vandring och närmade oss toppen insåg jag att australiensarna som varnade om den farliga kylan troligtvis inte bott i Sverige och upplevt minus femton grader på riktigt. För vid toppen var det nämligen väder likt en svensk sommar. Den dagen gav mig ett gott skratt och nu kan jag säga att jag har bestigit Australiens högsta berg.
Många fredagskvällar under min uppväxt har jag suttit hemma i tv-soffan för att titta på Wild Kids och många fredagskvällar önskade jag att en dag själv få uppleva något liknande. Under roadtripen i Australien fick jag det!

Mitt ute i skogen i New South Wales bodde vi en natt på en ecolodge, vilket ska vara ett enkelt och miljövänligt övernattningsställe för folk på resande fot. Där fanns allt man behöver för att ha en trevlig vistelse, men inget rinnande vatten eller el. Mobilen laddade ur, och inte gick det att ladda den, men det var så skönt att få ett avbrott från allt som har med mobilen att göra.

Istället hade vi en toppenkväll och lagade en dundermiddag i köket som låg under bar himmel och med utsikt över bergen. Vi åt vår middag när bergen skiftade i färg medan solen gick ner, borstade tänderna samtidigt som vi kollade in södra jordklotets stjärnhimmel och somnade sedan till ljudet av syrsor.

Australiens nationaldag firade vi i staden som har det lustiga namnet Wagga Wagga. Vi hälsade på vänner till värdfamiljen och firade Australia Day traditionsenligt genom att flyta några kilometer på floden Murrumbidgee.

Alla uppblåsbara madrasser och gigantiska uppblåsbara flip flops släpades ner till floden tillsammans med uppblåsbara kylboxar. Så blev du törstig uta på floden var det inget prblem – närmaste läsk vara bara en armlängd bort.

Efteråt samlades byn för att fira Australia Day med mat, musik och tävlingar. Hela dagen anser jag var väldigt typisk Australiensk, avslappnad, äventyrlig och lite galen.


Alice bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år