Att fira sin födelsedag utomlandsÄnnu några veckor har passerat här i Australien och senaste helgen var inte bara Halloween utan även min födelsedag. Det har varit en unik erfarenhet att få fira min 18-årsdag i Australien och jag tänkte dela med mig av min upplevelse som medförde både ris och ros.


Hemlängtan & överraskning

För att vara helt ärlig så var dagen innan min födelsedag var den värsta dagen av hemlängtan jag hittills upplevt. Trots många försök att avleda mina tankar så återgick de alltid till det jag lämnat bakom mig i Sverige och det tyngde ned mig så mycket att jag beslöt mig för att gå och prata med en i personalen på min skola.

Redan första dagen hade skolan introducerat mig för personal som finns som stöd för eleverna och här fick jag chans att prata ut och höra några uppmuntrande ord när hemlängtan var som värst. Samma dag bad de mig även komma tillbaka på lunchrasten med ett gäng kompisar från skolan för något hemligt skulle tydligen hända …

Och efter regn kommer sannerligen solsken, för när jag återvände vid lunchen hade mina lärare och kompisar samlats för en liten överraskningsfest med tårta och ballonger för att fira min speciella dag. Denna upplevelse var en stor påminnelse om hur många fantastiska människor som finns där ute och att ett utbytesår erbjuder otroligt många chanser att få träffa dessa.

Mitt stora intresse för Halloween smittat av sig

Fortsättningsvis hade min värdfamilj erbjudit sig att anordna något för mig och mina vänner på själva födelsedagen, så vi beslöt oss för en ”Halloween barbie” på vår bakgård.

En barbie är väldigt australiensiskt och är slang för barbecue men Halloween verkar generellt inte få så mycket uppmärksamhet här i Australien. Dock har mitt stora intresse för Halloween smittat av sig på vår gata, för trots att de vanligtvis inte gör något märkvärdigt runt Halloween, har nu åtminstone vartannat hus en pumpa och lite spöken i trädgården!

Gästerna anlände i skymningen på min födelsedag och det var vänner som jag träffat från alla möjliga olika håll under mina två månader i Australien. Halloweendekorationer var förberedda, partytältet var uppsatt, saccosäckar placerad runt brasan, grillspett och sallader var redo, en gigantisk tårta var bakad och ett gäng riktigt härliga människor dök upp, vad mer kan man begära för sin födelsedag?

Jag har för mig att jag räknade till sex olika länder som gästerna kom från vilket verkligen var underhållande, särskilt när vi sent in på kvällen dansade olika klassiska danser från alla dessa länder och svenskarna fick bjuda på lite ”Små grodorna”.

Hade aldrig fått uppleva detta om jag inte åkt på utbytesår


Min födelsedagsupplevelse i Australien var precis som allt annat under utbytesåret – en berg- och dalbana med toppar och dalar.

Men wow vad många sagolika upplevelser det bjudits på och tanken att jag aldrig skulle fått uppleva dessa om jag valt att inte åka som utbytesstudent skrämmer mig ärligt talat.

Nu är det dock dags för mig att rikta fokus mot simning och rodd för ett litet tag lite, då det praktiskt taget har bjudits på tårta till frukost, lunch och middag den senaste veckan. 

Alice bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år