Hur jag förändrats av ett utbytesårHej allihop! Det är dags för mig att skriva mitt tionde och sista blogginlägg som studentreporter, och dessa ord skulle jag vilja använda för att sammanfatta hur jag personligen har utvecklats av att åka iväg som utbytesstudent. Innan min avresa funderade jag en hel del på hur jag personligen kommer förändras av mina äventyr i Australien. Ett år senare står jag nu med facit i hand och med ett leende på läpparna kan jag nu berätta för er hur min resa har påverkat mig.

För det första kan jag generellt säga att jag är enormt taggad på framtiden och kan inte vänta en sekund längre på att få ta studenten och ge mig ut på nya äventyr. Ett år i Australien har gett mig så många drömmar och önskningar om vad jag vill göra med resten av mitt liv och det känns som att jag skulle behöva minst fem livstider för att hinna med allt!

Den Australiensiska livsstilen har smittat av sig och nu när jag är tillbaka i Sverige med mina gamla rutiner känner jag mig mer avslappnad oroar mig mindre. Att jag tidigare stressade upp mig när mycket skedde samtidigt och jag inte kände att min tid räckte till är ett minne blått. Idag tar jag situationer för vad det är och tycker det är okej om inte allt blir perfekt.

När jag ändå skriver om tid så skulle jag vilja tillägga att jag värdesätter min tid mer än jag gjorde förut och har blivit bättre på att prioritera det viktiga i mitt liv och det som gör mig gladast. Med andra ord har jag gått från att fatta beslut mest med hjärnan till att även lyssna på hjärtat.Att resa tror jag alltid ger människor mer skinn på näsan och en frihetskänsla som är svår att hitta hemma i de gamla vanliga vardagsrutinerna. Att australiensarna som jag hade runt omkring mig under mitt år prioriterade tid med varandra, äventyrliga aktiviteter och kärlek framför materiella ting har öppnat mina ögon för att man inte måste vara fast i gamla principer och att varje individ själva formar sitt liv utefter hur de vill ha det.

Personligen vill jag använda min frihet till att låta mitt liv vara en krokig landsväg och njuta av varje kurva, istället för att se mitt liv som en motorväg där destinationen är målet.Sist men inte minst har jag hittat nya intressen under året i Australien, för nu längtar jag varje dag efter att få sätta mig i roddbåten igen, ge mig ut på bush walking och kampa vid någon liten sjö.

Tillsammans med mina nya egenskaper, har mina nya intressen skapat en uppdaterad version av mig, och det bästa av allt var att själv ha suttit vid rodret och bestämt år vilken riktning man skulle färdas. Om man så vill, så har man alla möjligheter i världen att skapa en förbättrad version av sig själv under utbytesåret.

Nu skulle Alice 2.0 vilja avsluta sitt sista blogginlägg som studentreporter och tacka för sig. Och det sista jag vill säga är att jag hoppas ni är många som tar chansen till detta äventyr!

Alice bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år