Första tiden med värdfamiljen i Australien

När det var dags för flygplanet att landa på Melbournes flygplats började mina händer skaka. Jag var nervös, förväntansfull och lycklig över att äntligen få träffa värdfamiljen som jag endast haft kontakt med på Facebook. Min första tid i värdfamiljen bestod av många nya intryck och upplevelser, därför tänkte jag ägna mitt första blogginlägg åt att berätta om mina erfarenheter från detta.

Första kulturchocken

Innan jag klev av flygplanet var jag lika spänd som ett barn är kvällen före julafton. Jag behövde egentligen lite tid att lugna ner mig innan jag skulle träffa värdfamiljen, men det fick vänta – för direkt efter avstigning av planet stod min värdmamma framför mig och väntade.Hon gav mig ett stort leende så fort vi såg varandra och därefter en stor kram.

Efter hämtning av bagage begav vi oss ut för att vänta på min värdmammas pojkvän som kom med bil för att hämta upp oss. Och nu fick jag min första chock över att jag inte är på hemmaplan längre – för här kör bilarna på andra sidan av vägen, här finns endast nya ansikten och här används ett språk som jag behöver anstränga mig för att förstå.

Blyga värdsyskon & välkomstpresenter

Hemma i Ballarat mötte jag mina yngre värdsyskon William (6) och Emily (8) för första gången. De blev helt knäpptysta när de såg mig och därefter sprang de iväg och gömde sig. Senare under dagen smygtittade de fram bakom dörrposter och möbler då och då och fnissade när jag försökte prata med dem. Vi var alla blyga i början men efter några timmar var samtalen i full gång.

Framme i Ballarat fann jag även en kasse med presenter som värdfamiljen fixat, så som australiensiskt godis, husnycklar och busskort. Dessutom hade min 6-åringa värdbror hade gjort en plansch där det stod ”Welcome to your wonderland Alice” vilket var mycket gulligt.

En till sak som gjorde mig på glatt humör och gjorde att jag kände gemenskap med familjen var att de gav de mig ett A (min initial) i present för att sätta upp på väggen bland alla andra familjemedlemmars bokstäver. Mitt A pryder nu ena väggen i köket tillsammans med 8 andra bokstäver.

Svår australiensk dialekt


En av de tidiga svårigheterna jag stötte på var att förstå min värdmammas pojkvän när han talade. Han har nämligen en riktigt grov och annorlunda australiensk dialekt så ibland förstår jag lika mycket av vad han säger som om han talade kinesiska.

De första dagarna kändes det frustrerande och pinsamt att behöva säga ”Pardon” efter varannan mening men nu några veckor senare både förstår jag mer av vad han säger och jag har berättat hur svårt jag upplever det att förstå hans dialekt.

Min värdmamma avslöjade att till och med hon har svårigheter att förstå honom ibland och nu har hans dialekt blivit ett internt skämt inom familjen. Det var en av alla gånger jag insett hur viktigt det är att vara öppen och berätta hur jag känner för min värdfamilj. 

 

Alice bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år