Mina favoritaktiviteter i Ballarat!Ballarat Wildlife Park

Första helgen som jag spenderade med hemma med min värdfamilj åkte vi till djurparken i Ballarat. Vi fick en påse av mat till kängururna som gick runt fritt inne i parken och så fort vi kom innanför entrén flockades de alla runt oss och spelade söta för att få mat, en av dem misslyckades dock enormt för han norpade år sig min parkkarta och käkade upp den. Det var första gången jag träffade en känguru, men fler blev det.


Sovereign Hill

Ballarat är mest känd som staden där enorma guldtillgångar upptäcktes under the Gold Rush på 1800-talet, och staden byggdes helt enkelt för att gruvarbetarna skulle ha någon stans att bo med sina familjer. Därför är Ballarats största turistattraktion en by som heter Sovereign Hill, och där har allting bevarats från hur det var på den tiden.

Som besökare får man åka ner i en gruva, vaska guld, klä ut sig i gammaldags kläder, lära sig hur de tilllagade godis på den tiden, bowla på en två hundra år gammal bowlingbana och massor mer.

Jag var där tillsammans med en annan svensk utbytesstudent, en finsk och en tysk. Två av tjejernas värdföräldrar jobbar på Sovereign Hill och vi fick då privilegiet att hålla i en guldtacka värd en och en halv miljon kronor. Även om guldrushen skedde för två hundra år sedan, kan man fortfarande läsa i Ballarats dagstidning lite då och då om människor som hittar guldklimpar värda miljontals kronor ute i skogen runt staden.

The Grampians

Någon timmes biltur väster om Ballarat och du hamnar i The Grampians National Park, en plats som ligger mig varmt om hjärtat. Hit har jag åkt med både värdfamilj och skolan flera gånger för att vandra i bergen, titta på vattenfall, uppleva aboriginernas kultur och kampa.

Det är den perfekta dagsutflykten för att få ett avbrott i vardagen, uppleva fantastisk natur och äta den välkända glassen i Halls Gap. Innan jag fick uppleva kamping här så tyckte jag att kamping var något onödigt omständligt och långtråkigt, men här var det raka motsatsen. Ibland fick jag nypa mig själv i armen för att påminna mig själv om att jag inte var i en Jurassic Park film.Lake Wendouree

Stadens centrum, och även min favoritplats, är sjön Wendouree. När de första Européerna anlände till sjön och frågade en aborigin vad den hette svarade hon på sitt eget språk ”wedouree”, vilket betyder ”go away”. Från och med den dagen har sjön hetat Lake Wendouree.

Jag skulle vilja kalla sjön för Ballarats mittpunkt, där det mesta sociala aktiviteterna sker, och även den vackraste delen i staden. Utöver att träna rodd på sjön så har den 6 km långa gångvägen runt sjön och den fina miljön med palmer, färgglada blommor och ett rikt djurliv varit en perfekt plats att promenera med kompisar, ta en joggingtur eller grilla och spela cricket.

Även min skola ligger vid sjön så hit har vi promenerat under lektionen för att få lite omväxling av miljö, lära oss om naturen i Outdoor & Environment Education och för att ha en härlig stund tillsammans med lekar och skratt. Vid varje del av sjön har något betydelsefullt skett under mitt utbytesår, så jag ser framför mig att i framtiden resa tillbaka till Ballarat och ta en promenad runt sjön där jag vid varje avtagsstig, bänk, restaurang, träd, bro, båtskjul osv. kommer bli påmind om lyckliga minnen från mitt år i Australien.

Alice bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år