”Exchange isn’t a year in a life, it’s a life in a year”

utbytesstudent quote

Nu är allt helt plötsligt slut och mitt utbytesår i Australien är bara ett minne. Ett minne jag inte kan förstå finns i verkligheten, var inte allt bara en dröm?

Nej, jag upplevde faktiskt allt på riktigt och det var det bästa jag någonsin gjort. Det var det bästa för så mycket äventyr har jag aldrig upplevt under ett år. Under 10 månader byggde jag upp ett helt annat liv på andra sidan jorden, en plats där jag nu kan kalla hemma.

Bästa med mitt ”exhange life”

”Hey mate, how are you going?” - det här hör man oavsett vart man går och vem man möter. Därför har det bästa under detta ”liv” helt klart varit människorna.

 Fördomarna vi har om ”Aussies” att de är väldigt öppna stämmer väldigt bra, då de alltid är ute efter att träffa nya kompisar. Däremot finns det alla slags aussies; stora som små, tjocka som smala, olika hudtoner etc. Det är det bästa, att allt är som en stor gott och blandat-påse i Australien (som också blivit mitt favorit uttryck).

Lämna allt bakom sig

Det kommer tyvärr en dag när allt kommer vara slut.

En dag då du inte ska ta skolbussen längre, som du gjort varje dag.

En dag när du inte måste gå till hönsen för att kunna tillaga och äta ägg.

En dag då du inte längre kommer kunna leva det liv du har levt nu i ett år.

Det är jobbigt, sorgligt och fuktansvärt men det är fortfarande helt fantastiskt för det DU kan ta med dig hem är oslagsbart.

Allt är och behöver inte vara slut

Du kan alltid komma tillbaka och med den nya kontakten kan man hålla kontakten lätt. Det jag saknar mest däremot är att man alltid är nyfiken och lär sig om hur det är att leva med andra och det här har jag hittat en lösning för. Om två månader så tar min familj här hemma i Sverige emot en utbytesstudent från Australien. Då kommer jag få uppleva allt från den andra sidan och kommer på ett sätt få återuppleva mitt utbytesår, fast på hemmaplan.

En sista uppmaning från mig

Nu börjar mitt sista inlägg leda mot sitt slut men till alla där ute som är påväg mot ert största äventyr: ni har en så stor resa framför er som kommer vara det bästa ni någonsin gjort oavsett var ni hamnar eller vad ni gör.

Ett tips som jag nog skrivit förut är att tänk som ni är som en nyfödd bebis som inte vet något bättre eller sämre, för inget är bättre eller sämre bara annorlunda. Till er som velar att åka eller inte, ÅK för vad har ni att förlora?

Till sist ni som precis har kommit hem och inte vill att det ska ta slut, ta emot en utbytesstudent i er familj. Nu avslutar jag för mig men önskar er alla lycka till för vilket äventyr ni än väljer.

Johanna har bloggat från Victoria under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i Victoria? Med oss på Explorius kan du lägga till Victoria som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år