Hur kan ett Australienskt vardagsliv egentligen se ut?

Jo, precis som hemma är vardagen i Australien simpel och rutinerad. Det spelar egentligen ingen roll vart i världen man bor, man kommer alltid hitta ett sätt att dela in sina vardagar i vanor och rutiner.

Bästa på hela dagen

En vanlig vardag för mig börjar med en trettio minuter långpromenad till skolan. Detta är inte bara bästa sättet att starta dagen på, utan den bästa stunden på hela dagen. Tack vare detta får jag tid till att lyssna på podcasts och musik, och tid till att tänka igenom saker för mig själv.

När jag väl kommer till skolan så möter jag upp mina kompisar och tillsammans går vi till rollcall (där lärarna tar närvaro). Skoldagen rullar på som vanligt och slutar kring klockan 3. Allteftersom vi går in i Year 12 (december och framåt) kommer vi att få ledigt varannan fredag, vilket vi alla längtar till.

Träning och matkultur

Efter skoldagen så blir vi antingen upphämtade av vår värdpappa eller tar bussen till gymmet, beroendes på hur pass varmt det är ute. I Sverige är det ovanligt att föräldrarna tar trettio minuter ledigt från jobbet för att hämta upp sina ungdomar, men här i Australien anses det vara normalt, speciellt när det är över fyrtio grader varmt ute.

Jag och mina två värdsystrar är lika intresserade av träning, och peppar varandra till att vara aktiva. Att vara upptagen med träning håller tankarna borta från familjen och livet hemma i Sverige, vilket har varit till stor hjälp för mig. Det har också varit ett sätt för mig att balansera den Australienska matkulturen som i vissa fall kan vara lite överväldigande. Matkulturen är på ett sätt amerikaniserad med pommes frites, friterat och snacks, men har också sitt eget påfund med t.ex. kängurukött, grönsaker och köttpajer. Hur som helst så lägger man mer pengar på mat än på t.ex. kläder.

Efter gymmet åker vi hem och äter middag. Som tur är så äter vi relativt nyttigt i min familj och det enda undantaget skulle vara under helgerna, vilket inte jag ser som ett problem. I vissa värdfamiljer äter man middagen i soffan framför teven, men i min värdfamilj sitter man vid bordet.

Läxor och tidiga kvällar

Efter middagen så sätter vi oss och kollar på ett avsnitt av ”Home and Away”, som är Australiens populäraste dramaserie sedan 20 år tillbaka. Jag brukar ta tillfället i akt och göra klart mina läxor. Eftersom australiensare går och lägger sig tidigt (mellan 8-9) så hinner man inte hitta på så mycket mer under en dag. Jag vill tro att det är värmen som gör australiensarna så trötta, men helt ärligt så vet jag inte. 


Melbourne Cup

Helgerna kan dock se väldigt annorlunda ut. Bara under november månad har vi hittat på någonting nytt varje helg. Första helgen åkte vi till ett ställe som heter Royal Randwick för att uppleva Melbourne Cup - Australiens största hästracing event.

Eftersom jag aldrig besuttit ett stort hästintresse så hade jag relativt låga förväntningar på hela eventet, men när jag väl satte min fot i arenan så ändrades min inställning helt. Att gå på hästracingevent är som att gå in i en Great Gatsby-bubbla där alla är uppklädda till kungligheter, dricker champagne och bettar som galningar på sina favorithästar. En riktig upplevelse som jag sent kommer glömma.

Känguruselfie

Helgen därpå åkte vi till Symbio zoo för att klappa tama känguruers och ta bilder (aka selfies) med dem, vilket har varit ett av mina mål sen jag kom hit, och tack vare detta så lyckades jag!

Ta tåget in till city

Det händer att jag sätter mig på tåget in till Sydney City med mina värdsystrar eller själv för att möta upp en annan utbytesstudent som bor här i Sydney. Ibland har vi planer för vad vi ska göra och ibland bara strövar vi omkring längst vattnet, i Queen Victoria Building, Darling Harbor, de två största shoppinggatorna Pitt Street och George’s Street, eller bara sätter oss på ett café och fikar.

Varje förmiddag som spenderas i City ser annorlunda ut, senaste gången slutade det med att vi vandrade runt i marknader och kollade på Australiensk konst som vi nu båda vill köpa och ta med oss hem till Sverige. Denna stad har mer och mer börjat bli som mitt andra hem, och enligt mig så finns det ingenting bättre än att spendera min tid precis där – längst vattnet, höghusen, palmerna och caféerna.


Erika bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i New South Wales? Med oss på Explorius kan du lägga till New South Wales som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år