Survival kit för blivande utbytesstudenter

utbytesstudent australien tips

Låt språket ta sin tid

Bland det viktigaste som jag har insett under de här månaderna är att man inte ska vara rädd för att säga fel eller ta sin tid när man pratar på sitt nya språk. I början så tog det lång tid för mig att hitta rätt ord, rätt uttryck eller grammatik – ibland på en och samma gång – och det var mycket för hjärnan att hålla koll på. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv.

Även om vi i Sverige har väldigt bra förutsättningar i engelska så är det inte vårt modersmål – det tar sin tid att lära sig ett språk. Om du är envis och fortsätter prata på din stakande engelska så kommer det komma en dag då du pratar nästan lika bra som alla andra. Och till dess – kom ihåg att de flesta i Australien tycker det är jättevackert med en europeisk dialekt och önskar att de själva hade en.

Tänk inte för mycket på vart du blir placerad

I slutändan kommer du vara nöjd över ditt område eftersom det var där du träffade alla dina kompisar och det var där du var ”meant to be”. Du kommer inte kunna föreställa dig att bo någon annanstans eftersom det är din nya verklighet och du placerades där av en anledning.

Att byta värdfamilj inte så farligt som det låter

Ta det inte för hårt om du behöver byta värdfamilj. Ibland fungerar det helt enkelt inte. Du vet bäst själv om du trivs i din värdfamilj eller inte och helt ärligt så är det inte så farligt som det låter. Fortsätt att vara positiv, håll huvudet uppe och tänk att du är självständig nog att ta dig igenom vad som helst. Under tiden så har du din organisation, din riktiga familj och dina vänner att vända dig till.

tips utbytesstudent

Planera små och stora äventyr

Planera dina lov i förväg. Det är under din lediga tid som du har möjlighet att uppleva mer av ditt värdland. Se till att hänga med dina kompisar på äventyr och följ med din värdfamilj på en resa om du har möjligheten. Sök upp på Google vad som händer i just din stad under de kommande veckorna och försök att se någonting nytt varje helg. Det behöver inte vara ett stort äventyr, utan bara någonting som skiljer sig åt från vardagen.

Ta vara på andra utbytesstudenter

Ta vara på dina kontakter. Hittar du en annan utbytesstudent som bor i närheten så se till att uppleva ditt värdland tillsammans! Försök att skaffa så många vänner som möjligt under soft landing camp och håll kontakten med de under ditt utbytesår. På så sätt har du vänner utspridda över hela världen.

Var inte rädd för att göra fel

Acceptera att du kommer göra misstag, skämma ut dig, säga fel och behöva upprepa ”sorry?” fyra gånger i rad och fortfarande stå där som ett frågetecken. Jag säger bara en sak: vi är utbytesstudenter. Vi har inte studerat engelska under hela vårt liv. Du är inte korkad, du är svensk, och det gör en stor skillnad. Så när det väl händer, ge dig själv en klapp på axeln och försök skratta bort det.

Sist men inte minst – ge inte upp!

Om du har sagt hejdå till din familj och satt dig på ett flygplan på väg till en okänd framtid så har du redan tagit det största och jobbigaste steget. Glöm aldrig bort varför du valde att åka och håll fast vid dina mål. Även om det känns extra jobbigt en dag eller om du behöver bemöta nya, utmanande situationer så kom ihåg att tiden har en tendens att lösa saker o ting.

 

Erika bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i New South Wales? Med oss på Explorius kan du lägga till New South Wales som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år