Surfkurs i julklapp

En dag i mitten av december berättade vår värdmamma att hon, som tidig julklapp, hade bokat in oss på en surfingkurs på Seven Miles Beach. Vi värdsystrar som hade letat efter en surfkurs i flera månader nu blev väldigt glada och längtade tills den kommande helgen. När fredagen kom så packade vi ihop våra grejer och begav oss mot Sydneys sydkust.

 

En minut från stranden

Många australiensare väljer att bo på så kallade ”Cabin Parks” när de är ute och reser (vilket är som en park av kabiner), och det gjorde även vi den här gången. Eftersom vår kabin var placerad en minut ifrån havet så kunde vi lätt ta oss ner till vattnet när vi ville, vilket resulterade i många morgon-, dags- och kvällspromenader. Tidigt på lördagsmorgonen möte vi upp vår instruktör.

Tydligen så är det bäst att surfa på under morgon- och kvällstimmarna, då vågorna är lugna och sansade. Vår instruktör såg ut som en riktigt surfing-tjej med sitt blonda, vågiga hår, sin solbrända hy och sin röda surfingtröja. Hon hade träffat så många människor från olika nationaliteter genom sitt jobb att hon kunde lista ut var jag och mina två värdsystrar (en dansk och en amerikansk) kom från. 

I vattnet med delfiner

Kursen började på stranden där vi låg på brädan och försökte efterlikna hur man paddlade ifatt en våg och hoppade upp på brädan. Jag, som trodde att surfing inte skulle vara alltför svårt, blev nerkörd av den första vågen jag stötte på när jag var på väg ut i vattnet och tappade greppet om min surfingbräda. Precis som många andra hade jag underskattat svårighetsgraden av denna sport!
 
När jag väl lyckades tackla mig igenom ett antal vågor, hoppa upp på brädan och paddla mig ut en bit i havet så såg jag helt plötsligt hur en grupp fenor närmade sig mig. Först blev jag orolig och tänkte att jag stött på ett gäng hajar (det är ju ändå Australien jag befinner mig i), men det visade sig att det var en grupp vänliga delfiner. Jag satte mig ner på brädan med fötterna i vattnet för att iaktta dessa underbara varelser och insåg att jag aldrig skulle uppleva någonting liknande hemma i Sverige.
 
Det var en ögonöppnande stund för mig som fick mig att känna tacksamhet över att jag fått möjligheten att bo här i Australien.

En av de bästa upplevelserna hittills

Surfingen i sig var en underbar upplevelse som jag sent kommer glömma, dock tog det mig minst två timmar att få grepp om det hela. När jag tillslut hade klarat av att surfat två vågor och svalt otaliga mängder saltvatten bestämde jag mig för att gå tillbaks till stranden igen för att vila.

Jag var stolt över min insats och kan i efterhand konstatera att det var en av de bästa upplevelserna jag haft sedan jag kom hit. Och äntligen kan även jag säga att jag har surfat i Australien! 

Erika bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i New South Wales? Med oss på Explorius kan du lägga till New South Wales som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år