Summercamp i Newscastle

Nu ska jag berätta för er om en av de största händelserna jag var med om under sommarlovet – en religiös sommarkamp!

Till skillnad från Sverige så är den australienska kyrkan moderniserad och nytänkande, och mycket är tack vare en organisation som heter Hillsong Church. Hillsong har sitt fäste i Australien men sträcker sig över hela världen, däribland vår egen huvudstad Stockholm.

Varje sommar (december-januari), organiseras det sommarkamper för ungdomar i alla åldrar och det var en sådan som jag blev tillfrågad att följa med på. Eftersom jag inte var religiöst aktiv så hade jag inte höga förväntningar på eventet, men jag kände att det var rätt sak att göra. Och tur var det att jag åkte med!

Som en festival

Sommarkampen ägde rum i Newcastle, ungefär två timmar från Sydney, och ungdomar från alla delar av Australien (Brisbane, Melbourne, Perth och Sydney) tog sig dit för att spendera en vecka tillsammans.

Det första jag märkte till var att campen var uppbyggd som en festival. Runt om ”The Big Top” (där alla uppträdanden ägde rum) så bredde det ut sig stora gräsplaner åt alla håll och kanter där man satte upp sina tält, spelade fotboll, volleyboll och bara hängde. När temperaturen utomhus steg till fyrtio grader och tältet blev till en bastu så kunde man knappa ner till stranden och ta sig ett dopp.

Tävlingar, konserter och dans

Under morgon och kväll hölls det konserter i The Big Top, och efter det började min personliga favorit – tribal wars! Om ni någonsin har varit med i en skolkamp så vet ni ungefär vad jag pratar om, fast det här var nog tio gånger värre (bättre).

I ett Tribal War blir ett x-antal personer utplockade från varje campus för att tävla mot varandra. Med tusentals människor samlade under samma tält, hejandes på just sin lagkamrat, blev volymen VÄLDIGT högljudd. Musiken pumpade ur högtalarna och ledarna för var campus stod längst fram och gjorde danssteg som hela publiken följde. Alla olika tribes hade sina egna hejarsånger som man skrek/sjöng ut så ofta som möjligt, och man bar olika färger på kläderna. I min tribe Bulls så bar man en röd t-shirt, röd bandana och röd ansiktsmålning. Det är till och med så stort att vissa affärer bestämmer sig för att producera kläder som vi kan använda.

Tribal wars, lagkänsla till max!

En Tribal War kunde t.ex. se ut så att varje tävlande skulle försöka ta sig upp på ett berg som var täckt av madrasser och överkasts. Dessa var i sin tur var täckta av såpa och gel, och för att ta sig upp till toppen behövde man springa så fort som möjligt för att inte glida tillbaka och för att ingen annan tävlande skulle hinna fånga ens ben och dra ner en.

Väl uppe på berget skulle man försöka fånga en ballong fylld med vatten som hängde i ett rep från taket. Lyckades man med att fånga ballongen utan att bli nerdragen av någon annan så vann man tävlingen. Att vinna ett tribal war var bland det största och prestigefulla man kunde göra, och när det väl hände så hejade och skrek hela ens tribe på en av glädje. Vinnaren togs till sidan för att bli intervjuad av en kameraman och senare på kvällen spelades video upp för tusentals människor.

Wow säger jag bara! Vilken oförglömlig vecka det var! Och samma dag som jag kom hem tog jag en lång dusch innan jag slängde mig på sängen och sov i ett halvt dygn. Glad och lycklig var jag också för nu hade jag ännu mer att berätta om när jag kommer hem till Sverige!

Erika bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i New South Wales? Med oss på Explorius kan du lägga till New South Wales som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år