Road trip genom Australien

För att visa oss så mycket av Australien som möjligt så ville mina värdföräldrar ta med mig och mina värdsystrar på en road trip. Planen var att vi under två veckors tid skulle ta oss igenom tre av Australiens sydligaste stater - New South Wales, Queensland och Victoria.

För att lättare uppfatta hur ett landskap skiftar till ett annat så bestämde vi oss för att åka med bil. Till en början kändes road tripen långt borta, men dagarna passerade och veckorna rullade på snabbt, mycket tack vare att våren. Solen värmde allt mer, palmerna reste på sig och blommorna blommade. Sydney var som i extas och jag älskade det. Det var mitt i den drömska bubblan som vi trängde oss in i baksätet med våra kuddar och godis, och påbörjade vår resa.

Kängurus och emus i Australiens outback

Vi upplevde så pass mycket att allt blir som ett oklart moln när jag tänker tillbaks på det. Vissa minnen är mer färgstarka än andra, som t.ex. när vi nådde outbacken och åkte på vår första red dirt road. Det slog mig hur mycket finare outbacken var än vad jag hade föreställt mig och jag fascinerades av hur mycket liv det fanns trots att växtligheten var begränsad.

Kängurus som jag inte sett någonting av i Sydney hoppade plötsligt längst vår bil, emus sprang skräckslaget iväg så fort de fick syn på oss och meterlånga ödlor korsade vår väg när vi minst anade det. En kväll vandrade vi uppför ett litet berg för att iaktta solnedgången. Himlen badade i röd-orangea färger som gick i symbios med öknen som sträckte sig hundratals km åt alla håll och kanter. Den närmsta civilisationen var långt, långt borta, och allt vi hade framför oss var ett hav av land.

Storstaden Melbourne

En annan oförglömlig upplevelse var när vi nådde Melbourne. Jag har aldrig fallit så för en stad förut och jag tror det beror på att den påminde mig så pass mycket om min egen hemstad. Mitt första intryck var grönska, grönska, grönska! Vägarna kantades av blommande träd och gröna parker. Mitt genom staden rann en å, precis som hemma, bara det att den var fyra gången så stor.

BBQ och ett kärt återseende

Man märkte att folk hade högre ambitioner och en hälsosam livsstil. Mitt i ån tränade high-school elever och universitetsstudenter i rodd, utmed cykelvägarna cyklade folk hem från jobbet och längst gångbanan tränades löpning. Om dagarna slog vi oss ner i parkerna vid ån, solade och barbequade, och om eftermiddagarna begav vi oss till innerstaden.

Det var en mäktig känsla att dela stad, om bara så för ett par dagar, med så många människor från olika delar av världen. Att känna sig så liten bredvid höghusen som reste sig omkring oss, men samtidigt så betydande eftersom man faktiskt befann sig just där.

Jag uppfattade Melbourne som en väldigt trendsäker stad och blev inspirerad åt vilket håll jag än kollade. För första gången på fyra månader fick jag se H&M igen, vilket var en fröjd i sig, och få gå och klämma på Acne’s fina vårkollektion. Melbourne var för mig den mest underbara staden jag hittills besökt i mitt liv.

Viktigt med upplevelser

Två veckor går fort när man är ute på äventyr och tillslut behövde vi bege oss hem igen för att återgå till en vardag av skola och rutiner. Under dessa två veckor kom jag mycket närmare min värdfamilj. Att behöva stå ut med varandras uppochner gångar var ibland en utmaning, men det gynnade oss i slutändan.

Jag har sett mer av Australien än vad jag kunde drömma om och jag är så tacksam. Ju mer tid jag spenderar här, desto mer inser jag hur viktigt det är med upplevelser. Om du någonsin får möjligheten att resa i ditt värdland så ta den!


Erika bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i New South Wales? Med oss på Explorius kan du lägga till New South Wales som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år