Mitt utbytesår har gjort stor skillnadMitt utbytesår avslutades på det bästa sättet jag kunde föreställa mig. Under den nästsista helgen i Australien så hade mina närmaste kompisar bjudit över mig på en hejdå-middag. När de kom och hämtade upp mig så hoppade jag in bredvid dem i bilen, glad i hågen som jag alltid är men samtidigt lite känslosam eftersom jag visste att det var en av de sista gångerna jag skulle se dem.

Överraskningsmiddag

utbytesår skillnad

När vi kom fram till huset stod min kompis mamma på uppfarten med en ros i handen som hon senare gav till mig. ”Gud vilken gullig gest” tänkte jag och kramade om henne, men innan jag hann säga någonting mer så drog min kompis mig genom huset och vidare mot altanen.

Från och med det ögonblicket gick allting väldigt snabbt och innan jag visste ordet av det så stod jag ute på altanen med hela min årskurs framför mig som skrek ”SURPRISE!”, vilket var ett av de mest surrealistiska ögonblicken jag någonsin varit med om.

 

Engelskan är i efterhand bara en bonus

Under den kvällen insåg jag hur stor skillnad jag som utbytesstudent har gjort i min årskurs bara genom att existera. Jag insåg att som jag utbytesstudent blev som en knytpunkt för andras vänskaper och omedvetet la grunden till nya gemenskaper.

Vad som jag tidigare ansett vara mest värdefullt med ett utbytesår ändrades snabbt. Engelskan, som var själva anledningen till att jag åkte, blev i efterhand bara en bonus.

Vardag & nya vänskaper

Det som verkligen spelade roll för mig var de människor jag mötte och de små, vardagliga rutinerna som vi byggde upp tillsammans under hela mitt australienska liv; hur vi brukade gå på kvällspromenader tillsammans, hur vi åkte till beachen efter skolan, surfade, solade, och hur vi gick på bio och sov över under helgerna.

Alla fina upplevelser har fått mig att vilja utvecklas som person; att välkomna alla med öppna armar trots bakgrund och etnicitet, precis som de gjort för mig. Ända sedan dag ett visste jag att mitt utbytesår skulle förändra mig på alla möjliga sätt, men att gå från att vara ensam i ett främmande land till att ha massor av kompisar omkring sig är en dramatisk förändring som ger många positiva följder, t.ex. så lär man sig att uppskatta varenda person som kommer in i ens liv.

Tack vare det här surprise-partyt så fick jag chansen att hålla ett kort tal till alla som betytt något för mig under året och tacka dem för tiden vi fick tillsammans. Varenda utbytesstudent har sitt eget sätt att knyta ihop sitt utbytesår och såhär avslutade jag mitt. Precis som jag hade önskat!

Erika bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i New South Wales? Med oss på Explorius kan du lägga till New South Wales som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år