Äventyr på Australiens guldkust under sommarlovet!

I slutet av december så fick jag möjligheten att åka till Gold Coast. Väl i Gold Coast passade jag på att träffa en av mina kompisar som jag lärde känna under Soft Landing Camp här i Sydney. Egentligen så är det fantastiskt hur man kan komma en människa så pass nära under en sådan kort tid, att denna frivilligt öppnar sitt hem och välkomnar en till sin nya verklighet och vardagsliv.

Coolangatta beach, sol, bad och s’mores

Vi planerade i flera veckor vad vi skulle hitta på under vår tid tillsammans och det slutade i ett fullspäckat schema. Den första dagen åkte vi till en populär beach i Gold Coast som hette Coolangatta där vi solade, badade och spelade volleyboll med andra ungdomar på stranden. När det började skymma så begav vi oss till en del av stranden som var känd för sina bonfires och delade med oss av smores, som många där aldrig hade prövat på innan.

Under kvällen när vi var ute på promenad så gick vi förbi en biosalong och bestämde oss spontant för att gå på bio och se Jennifer Lawrence’s nya film, Joy. Här i Australien är det mycket billigare att gå på bio än i Sverige vilket gör att fler ungdomar samlas och går ut oftare.

Surfer’s Paradise,den perfekta blandningen av höghus, stränder och caféer

Dagen efter tog vi bussen till Surfer’s Paradise, vilket är den perfekta blandningen av höghus, stränder och caféer. Här ser man både, morgon, dag och kväll, hur stranden är ockuperad av surfare. Vågorna är stora (nästintill gigantiska under blåsiga dagar) och vädret är nästan alltid är på topp.

Under vissa dagar så organiseras det färgglada marknader längst stranden som kallas för Surfers Paradise Beachfront Markets. Där säljer de allt från typisk australiensk mat till souvenirer, kläder och smycken gjorda av känguruskinn.

Prova på min numera lite rangliga svenska

Vi spenderade en hel dag här och åt lunch på ett jättemysigt café. När jag beställde min mat så kunde vår servitris utskilja min svenska dialekt och det visade sig att hon också var svensk. Det är intressant hur pass välkomnande och stöttande svenskar är mot varandra i andra länder och speciellt här i Australien. Även om man precis träffats så ser man inte varandra som främlingar och man utbyter telefonnummer eller facebook så fort som möjligt ifall någon behöver prata av sig om sitt liv utomlands.

Förutom den nya vänskapen så får man också pröva på sin numera lite rangliga svenska. Tro det eller ej, men efter sex månader i det här landet så börjar det bli både enklare och roligare att prata på engelska.

Som att befinna sig i ett levande zoo

Någonting jag ville uppleva i Gold Coast var regnskogen och därför ägnade vi en dag åt att bergsvandra i bushen. Det var en fem timmars lång vandring som till en början inte var så svår, men som blev brantare och brantare ju närmare toppen vi kom. Vi var tvungna att bergsklättra upp sista biten (vilket var ett riktigt Bear Grylls - moment) och när vi tillslut var uppe så var vi täckta av smuts och lera. Under vår tid i regnskogen så såg jag nog mer djur än vad jag sett under hela min vistelse– det var som att befinna sig i ett levande zoo.

Åt vilket håll man än kollade så såg man någonting färgglatt röra sig i närheten. Kollade man upp mot himlen så såg man grön-, röd-, lila- och gulfärgade fåglar sitta i palmerna och ge ifrån sig egendomliga läten. Kollade man mot marken såg man ormar, färgglada grodor och myror som var stora som ens stortå, och kollade man rakt fram så såg man bush turkeys springa ut och in från buskarna.

Bergsvandringen tröttade ut oss något rejält så resten av dagen tog vi det lugnt på en beach som hette Fingal. Jag blev lite väl avslappnad och somnade i solen, vilket resulterade i en ordentligen solbränna på ryggen. Nåja, det händer väl. Det är ju Australien vi pratar om.

Berg- och dalbanor dubbelt så läskiga som i Sverige

Gold Coast är känd för sina temaparker och vi ville besöka åtminstone två av dem innan vi begav mig hemåt igen. Vi bestämde oss för att gå på Sea World och Movie World, två helt olika temaparker men som befann sig i närheten av varandra. Movie World bestod av berg- och dalbanor, och attraktioner som var dubbelt så läskiga än de hemma i Sverige. Jag kommer nog aldrig glömma scooby doo-attraktionen som helt plötsligt vände och åkte baklänges i totalt kolsvart mörker.

Sea World handlade om havet och livet under vattnet. Där fick vi bland annat klappa delfiner och mata pingviner, vilket jag aldrig tidigare har gjort i mitt liv. De hade också ett jättelikt akvarium med hajar och stingrockor som man kunde dyka i om man ville.

Trevligaste tennisspelarna i världen!

Nästan varje eftermiddag så gick vi till en tennisbana i närheten och spelade tennis en och en halv timme. Eftersom temperaturen kunde nå upp till 40 grader under dagarna så var kvällen den enda tiden som det gick att spela på. Tennisspelare är för det mesta trevliga överallt i världen skulle jag tro, men i Gold Coast så träffade vi nog de trevligaste tennisspelarna någonsin som lät oss hyra planen för hälften av priset samt låna deras tennisbollar gratis - de hjälpte oss till och med med att ta bilder!

Det kändes bra att avsluta dagarna med tennis i kvällssolen för att sedan gå hem och vila och invänta nästa fullspäckade dag. Ibland så imponerar det mig hur mycket man kan hitta på under en vecka om man ser till att planera i förtid och verkligen gå all in för det! Jag uppmanar alla er som planerar att åka på utbytesår att planera inför era lov och se till att verkligen utnyttja tiden ni har i ert värdland, det är så värt det! 

Erika bloggar från New South Wales under sitt utbytesår i Australien. Vill du också plugga på high school i New South Wales? Med oss på Explorius kan du lägga till New South Wales som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år