FAQ – Bli värdfamilj

Nedan hittar du vår FAQ med de vanligaste frågorna om vårt värdfamiljsprogram. Hör av dig om du inte hittar det svar du söker så svarar vi självklart på dina frågor.


Gör en intresseanmälan


Hur länge kan vi vara värdfamilj?

Du kan vara värdfamilj från några veckor till upp till tio månader. Våra utbyteselever tillbringar oftast tre, fem eller tio månader i Sverige.
Vi har också så kallade välkomstfamiljer, då man är värdfamilj under en kortare tid. Detta är vanligt om exempelvis elevens ursprungliga värdfamilj är bortrest eller om vi inte hittat en permanent familj till utbyteseleven ännu.

Du kan också bli en välkomstfamilj om du är intresserad av att ta emot en utbyteselev under en längre tid, men vill testa hur det är en kortare stund innan. Ditt hem – ditt val!


Kan vi välja vilken elev vi vill ta emot?

Sverige

Ja, det är helt upp till dig och din familj vem ni vill ta emot.


Träffa utbyteseleverna


Har jag tillräckligt att erbjuda eleven?

Många värdfamiljer är oroliga över att inte ha nog att erbjuda eleven; att de inte bor stort nog eller inte gör tillräckligt med roliga saker på fritiden. Men du behöver verkligen inte oroa dig, du kan vara säker på att du har något unikt att erbjuda även om du kanske inte ser det själv just nu.

Det är ofta de små sakerna som har störst påverkan på elevernas utbyte. Det kan vara att bygga pepparkakshus inför jul i december, att uppleva en majbrasa eller att spela sällskapspel ihop en regnig söndagskväll.

Vad eleven förväntar sig är en vänlig värdfamilj som ser fram emot att lära känna dem samt visa hur vardagslivet i Sverige ser ut. Så länge du är öppen för detta, erbjuder du mer än tillräckligt.


Måste vi ha egna barn?

Nej, det är inget krav. Vi välkomnar alla slags familjer!


Vad händer efter att vi anmält vårt intresse?

Vi har gjort en guide där du steg för steg hittar information om hur processen ser ut, från början till slut. Det är en enkel och smidig process.


Bor vi stort nog?

Vi ställer inga krav på hur stort du bor. Eleven måste inte ha ett eget rum; de kan även dela rum med ett värdsyskon i samma ålder och av samma kön. Att dela rum med ett värdsyskon är ofta mycket roligt!

Ett krav är däremot att eleven får en egen säng och någonstans att förvara sina saker.


Värdfamiljen berättar


Kommer eleven att hjälpa till hemma?

Ja, utbyteseleven förväntas städa sitt eget rum och hjälpa till med hushållssysslor precis som alla andra medlemmar i familjen. För att undvika konflikter är det viktigt att du och eleven pratar igenom om vad som förväntas av varandra efter att eleven kommit fram.

Du är emellertid ansvarig för att handla och laga mat, men du kan givetvis be eleven att hjälpa till även när det kommer till dessa sysslor. Kommunikation är verkligen nyckeln i detta ärende.


Hur mycket tid förväntas ges till eleven?

Utbyteseleven kommer att gå i skolan precis som en vanlig svensk tonåring, och kommer hit för att uppleva vardagslivet. Värdfamiljen förväntas inte att underhålla eleven med fritidsaktiviteter, utan ska fortsätta sitt vanliga vardagsliv som vanligt.

Eleven kan däremot behöva lite extra uppmärksamhet i början av utbytet, då hen fortfarande anpassar sig till kulturen och skollivet. Det är även mycket uppskattat att visa runt eleven i sin stad eller kanske åka på en utflykt till en sjö eller ett trevligt fik.

Efter en stund kommer eleven att vara upptagen med sina nya vänner och fritidsaktiviteter, och då behövs inte lika mycket uppmärksamhet som i början.


Gör en intresseanmälan


Ger vi studenten ekonomiskt stöd?

Du står för bostadskostnader såsom hyra, vatten och el samt matvaror. Utbyteseleven betalar för sina egna hygienartiklar, kläder, busskort, fritidsaktiviteter etc. Du förväntas inte betala för något utöver logi och maten hemma.


Får vi betalt för att vara värdfamilj?

Nej, det får du inte. Vi vill att våra värdfamiljer tar emot en utbyteselev för att de tycker att det är kul och givande och inte på grund av ekonomiska incitament.

Om du däremot är värdfamilj året innan, under eller efter att ditt eget barn är på ett utbytesår med oss, får du en rabatt på ditt barns programavgift.


Måste jag hitta en skolplats åt studenten?

Nej, vi på Explorius tar hand om allt praktiskt kring elevens utbyte såsom att hitta en skolplats, visumansökan, försäkring etc. Du behöver inte ta hand om något – slappna av och se fram emot det kommande äventyret!


Utbyteselever berättar


Vad ska eleven göra om vi har en resa inbokad?

Road

Inga problem! Antingen kan eleven följa med efter överenskommelse med elevens familj* eller så hjälper vi på Explorius till att hitta en alternativ lösning hos en av våra välkomstfamiljer i närområdet. Eleven får inte övernatta själv hemma.

Kontakta oss om du har någon resa inplanerad så hittar vi en lösning för er och eleven på bästa möjliga sätt.

*Elevens riktiga familj står för kostnaden.


Kan vi ta emot fler än en elev?

Ja, du kan ta emot upp till två utbyteselever samtidigt. De får dock inte komma från samma land eller tala samma modersmål.

Att ta emot flera elever är en väldigt rolig upplevelse för alla inblandade. För dig och din familj som får två internationella elever att ha kul ihop med och lära känna, samt för utbyteseleverna som får ett extra värdsyskon.


Kan vi vara värdfamilj flera gånger?

Ja, många av våra värdfamiljer välkomnar utbyteselever flera gånger. Att ta emot en utbyteselev är en fantastisk upplevelse där livslånga kontakter ofta skapas. Huset känns ofta väldigt tomt efter att de åkt hem, och våra värdfamiljer ser då fram emot att välkomna en ny elev – ofta från ett annat land!


Möt utbyteseleverna 

Gör en intresseanmälan