Tio anledningar till att vara värdfamilj åt en student1. Du får en vän för livet

Att bo med en utbytesstudent under fem eller tio månader ger en bas för en livslång internationell vänskap. Man bor tillsammans, upplever vardagslivet, glädjeämnen och sorgeämnen och lär verkligen känna varandra. Därför håller de allra flesta kontakten med varandra under många år efter att studenten har rest hem. Yngre familjemedlemmar får också en internationell bror eller syster.

2. Du lär dig om en annan kultur
En utbytesstudent berättar mycket om sin egen kultur. Om du senare väljer att resa till landet, kommer du ha riktigt goda förutsättningar att förstå och ta del av landets kultur. Du kommer att få en inblick i en annan del av världen och samtidigt vara en ambassadör för vårt svenska samhälle.

3. Du kommer att få nya perspektiv på din egen vardag
Du kommer att visa din version av en svensk livsstil, dina traditioner och vanor. Detta kommer att uppmuntra en ung utbytesstudent att lära sig vårt språk och kultur. Samtidigt kommer det ge dig utrymme för positiv eftertanke och sätta din egen kultur i ett nytt perspektiv.

4. Du kommer att få ett nätverk i ett nytt land
Du får inte bara en vän från ett annat land, utan ett helt nätverk. Utbytesstudentens familj och vänner kommer också att bli en naturlig vänskapslänk. De kommer att dela med sig av det du ger till deras familjemedlem.

5. Du kommer att vara en förebild för andra vad gäller öppenhet och tolerans över kulturgränserna
Att uppleva en ung människa från en annan kultur kommer att öppna för tolerans och förståelse. Det kommer också att få ringar på vattnet till din omgivning och de människor som får träffa en ung ambitiös och nyfiken utbytesstudent.

6. Du kommer att möta en tacksamhet och ett förtroende
Att vara utbytesstudent i ett annat land är något av det största en ung människa kan uppleva. Genom att du visar ditt vardagsliv för studenten, kommer du att mötas av tacksamhet och förtroende.

7. Det är en stor glädje att följa en ung människas framsteg
Att få följa en ung människas utveckling efter ankomsten till Sverige, genom kampen med ett nytt språk och en ny kultur, är mycket inspirerande. Det visar också på att allt är möjligt bara man försöker!

8. Inspiration i familjen
Att få in en ny familjemedlem inspirerar hela din familj! Ofta är mötet med en utbytesstudent ett gott incitament att utföra nya utmaningar i resten av familjen. Kanske har ni länge funderat på någon familjeaktivitet eller att lära ett nytt språk och att då passa på att göra det i samband med studentens inspiration blir ett utmärkt tillfälle. Ni kommer också att få erfarenhet om utbytesprogram i största allmänhet och kanske detta inspirerar söner och döttrar i din omgivning att själv våga ta steget ut i världen.

9. Det är glädje!
Att få följa studenten i vardagen är otroligt mycket glädje, som är svår att föreställa sig! Vi lovar dig att det som är mest ”vardagligt” och ordinärt i ditt liv kommer att vara det mest exotiska för en utbytesstudent. Det kan vara allt från att odla frukt och grönt i trädgården, åka spårvagn eller ströva runt i skogen. Humorn finns nära till hands och ger många hjärtliga skratt!

10. Du förbättrar dina egna språkkunskaper
Kommunikation är ett nyckelord i mötet med en ung utbytesstudent. Du kommer därför med största sannolikhet att själv få utveckla din engelska, svenska och ditt kroppsspråk.


Möt utbytesstudenterna