Vad tiden går fort!

Fyra svenska årstider har Kazuto fått uppleva tillsammans med hans svenska värdfamilj.

Hösten

Vår utbyteselev Kazuto anlände till vår lilla stad i norra Sverige på hösten 2020. Vi mötte honom på flygplatsen och direkt när vi kom hem till vårt hus började han kalla mig för mamma. Det var så gulligt. 🙂
Kazutos biologiska, eller som vi kallar henne, hans ”japanska” mamma var själv utbyteselev i Sverige när hon var ung och det hade inspirerat Kazuto att åka till Sverige.

Den första tiden var en stor omställning för Kazuto med ny dygnsrytm, nytt språk, ny skola, ny skolbuss, ny mat, nya rutiner osv.
Han sa ja till allt. Det dröjde inte länge förrän vi förstod att han var så artig att han sa ja fast han inte riktigt förstått vad vi sa. 🙂
Första tiden konverserade vi på engelska men så snart han börjat gå i den svenska gymnasieskolan så började han prata mer och mer svenska.

Kazuto kom till Sverige i pandemins början och han hann precis vara med på vår årliga Halloweenfest innan alla restriktioner började gälla.

Kazuto på Örnsköldsvik flygplats, halloweenfest och med VR-glasögon

Vi mötte honom på flygplatsen, Halloweenfest, VR-spel.

Vinter

Sedan kom vintern, snön och kylan. Brrr! Tyckte Kazuto. 🙂
Nu fick han skotta snö, göra snöänglar, snögubbar och snökatter. Han visade oss också hur man bygger japanska snöhus som man enligt japansk sed lägger en apelsin inne i.

Till advent fick han en julkalender med 24 svenska barnböcker i. Han öppnade en lucka varje dag och läste en bok på svenska.
På julafton träffade han på tomten och åt svenskt julbord och på Nyår åt vi ramennudlar enligt japansk tradition.
I början av 2021 lärde han sig att pimpla och vann även en fisketävling.

Kazuto pimplar, leker med snö, öppnar adventskalender och sitter i tomtens knä

Kazuto pimplar, leker med snö, öppnar adventskalender och sitter i tomtens knä.

Vår

I april firade vi Kazutos födelsedag. Han fyllde 18 år! Hipp, hipp hurra!
Eftersom vi har fyra katter i huset och alla katter gillar Kazuto så blev det naturligtvis en födelsedagstårta formad som en katt.

Kazuto äter kanelbullar, morotskaka och födelsedagstårta. Den fluffiga Merlin älskar att sova på Kazutos säng och fräser på nakenkatterna när de också vill hälsa på Kazuto i hans rum.

Kazuto äter kanelbullar, morotskaka och födelsedagstårta. Den fluffiga Merlin älskar att sova på Kazutos säng och fräser på nakenkatterna när de också vill hälsa på Kazuto i hans rum.

Sommar

Äntligen så kom sommaren och värmen igen. Snön har försvunnit och man kan äta mjukglass, besöka Lycksele djurpark och bada i poolen (även om Kazuto faktiskt tog sitt premiärdopp i den redan när den var endast 4 grader Celsius!).
Kazuto har smakat både Djungelvrål och Surströmming här i Sverige och vi skrattade så vi nästan kiknade. Det är något som han inte kommer att glömma i första taget.

Kazuto vilar i hängmattan i sommarstugan, besöker älgar och andra nordiska djur på ZOO, badar i poolen och äter mjukglass med hans svenska bror Elliot.

Kazuto vilar i hängmattan i sommarstugan, besöker älgar och andra nordiska djur på ZOO, badar i poolen och äter mjukglass med hans svenska bror Elliot.

Men oj vad tiden gått fort!

Det är redan skolavslutning och vår fina Kazuto ska åka hem! Vi kommer att sakna honom så mycket.
Vi är så glada att vi fått lära känna Kazuto under nästan ett helt år. Vi vet mycket mer nu om Japan och japansk kultur.
Jag hoppas att vi kan hälsa på Kazuto och hans familj någon gång i framtiden och naturligtvis så vore det kul om han kommer hit igen tillsammans med sin japanska mamma så att hon som redan varit utbyteselev för många år sedan i södra Sverige även får bekanta sig med norra Sverige och hans svenska familj.

Hej då vår fina Kazuto! Många kramar från din svenska mamma, din svenska bror Elliot och alla busiga katter!

Är du intresserad av att ta emot en utbyteselev? Kontakta oss så berättar vi mer om värdfamiljsprogrammet. 

Möt utbyteseleverna