Heli har tagit emot 5 utbytesstudenter – en upplevelse för hela familjenVår dotter skulle fylla tre år det året och min man jobbade ständig efter middag när jag en annons i tidningen såg om utbytesstudenter. Ett samtal gjordes och mitt intresse att bli värdfamilj hade fångats. Vår första student Hannah från Tyskland kom till oss Januari 2012. Vi kände att sällskap av en ungdom från en annat land skulle vara trevligt. I dag har vi haft 5 studenter boende hos oss och vår första student Hannah är i dag gudmor till vår son Eddie på snart 2 år.

Kommer varandra nära
Visst var man nervös första gången och många tankar hade man hur det skulle vara att ha någon främmande student boende hos sig. Men allt löste sig med tiden och studenterna är minst lika nervösa som en själv var första gången.

Det är svårt att beskriva exakt vilken kontakt man får med sin student. Alla studenter är olika med olika bakgrunder men nära kommer man varandra. Det har blivit som en extra syster/bror för våra barn och vänner för oss. För mig som mamma i familjen har jag lyckats få en fin kontakt med studenterna och blivit mer än nära vän med studenterna än "mamma". Vi har tränat ihop, lagat mat ihop, gått promenader och mycket tankar och känslor har delats.

Vänskapen varar en livstid
Minnen finns det gått om och det bildas mer hela tiden när vi i dag håller kontakten och även har träffas efteråt. Alla våra studenter har kommit tillbaka för att hälsa på. Vi får ibland paket och presenter som skickas, speciellt till barnen. Vi är tacksamma som fått ta del av en sån här chans och ta del av andra kulturer i vårt hem. Vi även fått chansen att kunna och åka och besöka hur man verkligen lever i olika länder. Då inte direkt som turist utan efter deras vardag. 

Vår dotter har fått ta del av engelska en del och ord har snappas upp med åren. Det bästa med att vara värdfamilj är just kontakten man får. Vår student Silvia från Italien som bor hos oss just nu åker snart hem och att säga hejdå är oftast den tuffaste biten med att ha en student.