En värdsysters berättelseMin familj har just nu en utbyteselev från Tyskland som heter Liv som ska stanna i sammanlagt tio månader och hittills har varit här i fem. Jag är 16, går i ettan på gymnasiet och Liv är 17 och går i tvåan. Vi och mina föräldrar bor i en villa i Linköping.

Mina två äldre syskon flyttade hemifrån för några år sedan, och i och med alla våra lediga rum så har mina föräldrar föreslagit flera gånger att vi skulle kunna ha en utbyteselev, men jag var tveksam. Dels kände jag mig för upptagen med mina egna problem för att kunna ge någon en rättvis utbyteselevupplevelse, och dels tyckte jag att det var läskigt att dela det här livet med någon annan.

Coolt att våga flytta till ett annat land
I somras började jag fundera mer på allvar, och frågan som om och om igen dök upp i mitt huvud var: varför inte egentligen? Jag började läsa brev från olika studenter och insåg hur häftiga de alla verkade. Det slog mig hur coolt det är att våga flytta till ett annat land. Om de där människorna kunde våga ge sig av till Sverige så borde jag kunna våga låta någon komma hit till vårt hem, resonerade jag. Det är trots allt tusen gånger svårare för den personen än vad det är för oss. Jag bestämde mig för att jag inte kunde komma på fler nackdelar än fördelar, så jag sa det till mina föräldrar som blev mycket glada, och några veckor senare blev det bestämt att vi skulle ta emot Liv.

Inga problem med språket
Liv kunde inte så mycket svenska när hon kom hit och jag har aldrig studerat tyska (jag läser spanska), men trots det så hade vi lätt att prata med varandra redan från början på engelska, för hon är väldigt pratsam. Numera – efter fem månader, så pratar vi en blandning av svenska och engelska. Ibland glömmer jag hur bra hon har lärt sig svenska, så då säger jag något automatiskt på engelska men hon svarar på svenska.

Hon är verkligen min syster
Liv har blivit en så naturlig del av vår vardag och familjelivet att det känns som att hon alltid har funnits här. Hon är verkligen min syster. Kulturutbytet med alla maträtter, musiksmak och hur skolan fungerar är saker som jag inte ens tänkte på skulle medfölja när vi bestämde att vi skulle ta emot en utbyteselev.

värdfamilj tyskland
Liv gav mig, mamma och pappa presenter för att det var St Nicholaus som de firar i Tyskland.

Nya traditioner
Det är förvånansvärt kul att ha någon att berätta om alla svenska traditioner och rutiner för. Det var spännande att fira jul, för även om vi har kommit fram till att svensk och tysk jul kanske inte skiljer sig så mycket generellt så skiljer sig alla familjer åt ändå och därför är det ändå intressant för henne att vara med om något annorlunda oavsett vad.

Svenska vintern en chock
Ett fenomen i Sverige som Liv finner lite speciellt är att cykla till skolan när det är snö. Alla i Sverige gör visserligen inte det, men många i staden där jag bor cyklar även om det är snö (jag till exempel) – för de grusar ju vägarna. I övrigt var kylan lite av en chock för henne, och att de inte stänger skolorna när det är minus 20 grader ute. När det blev omkring 15 minusgrader kom hon in till mitt rum och sa: ”Jag kan inte gå till skolan idag.” Jag trodde att hon var sjuk eller något, men det var bara ett skämtsamt sätt att uttrycka hur märkligt det är att gå ut och fortsätta med sitt vardagsliv när det är så mörkt och kallt ute. Sorgligt och sant.

En kontakt i ett annat land ger möjligheter
Det är kul att plötsligt ha en anledning att senare resa över världen och hälsa på varandra, och en anledning för mig att kanske lära mig tyska. Det är coolt att ha en kontakt i ett annat land och framförallt att ha någon som står en så nära och vet så mycket om en trots att vi träffades för första gången för bara några månader sedan.

Otroligt tacksamt att vara värdfamilj
Tanken på att dela det här livet med någon annan var alltså skrämmande, men det jag har insett är att det är otroligt tacksamt. Liv och jag har väldigt olika intressen, men trots det har hon blivit en av de personer som jag bryr mig allra mest om.

värdfamilj värdsystervärdfamilj utbytesstudent
Liv hade lagat tysk pannkakssoppa. Sjukt god middag. Från vänster: pappa, jag, Liv.