Det finns så mycket att uppleva

 
Kollage
Över allt i vårt avlånga land finns skönhet och vackra platser. Vad ska man välja av allt då man har en utbyteselev? Man vill visa allt men hur ska man hinna. Det är ju så spännande när man möter en ny person, vad har de för förväntningar, önskemål om sin vistelse i ett nytt land med en ny familj? Och vad vill vi visa? Vad brinner vi för?

Så i augusti 2019 på Kallax i Luleå mötte vi en härlig tjej från Tyskland, Paula. Under en termin skulle hon få uppleva hur vi har det i norra Sverige. Vi skulle få dela erfarenheter och upplevelser med varandra.
Vi är en familj på 5 som gillar att umgås och campa med husvagn sommar som vinter så varför inte visa henne några av våra favoriter.
 
En är camping i Boden, vi bodde på hos några kompisar på deras gård. Där bodde vi 4 familjer tillsammans, vi umgicks, åt och passade på att gå på Bodens skördemarknad och se många fina gamla bilar, smaka lokalproducerat mm.
 
Kollage med bilar

Förutom camping så får man passa på när det bjuds på trevliga evenemang, Kulturnatten i Luleå är ett trevligt event där det bjuds på musik på olika ställen i Luleå och allt är gratis att lyssna på. Vi hade stämt träff med värdfamiljen Berglund och deras student Helena för middag och sedan musik. Mycket trevligt!

Ett annat av våra favoritställen är att campa i Renholmen, Åbyn. Det ligger vi havet, en liten naturcamping där man riktigt får mysa med brasa och vackra himlar. Där man får njuta av naturen.

En annan favorit och skönhet är Kåbdalis ungefär 1,5h resa från Luleå, där vi har vår husvagn under vintersäsongen. Här kan man njuta flera timmar i deras fina backar, och vacker natur. Här blev det många timmar i backen för Paula tillsammans med sina värdsyskon. Det blev även en del snölek, för här finns det snö. Vi har även fått möjligheten att visa detta paradis för fler studenter, som också njutit av dess skönhet.

Kollage snö

Några mil in i landet från Kåbdalis hittar man Polcirkeln med sin skylt full av klistermärken från alla möjliga platser. –Ett kliv till så är det längsta norrut jag varit, säger Paula när vi promenerar och läser lite på skyltarna. Det är en härlig upplevelse. En mil till så är man i Jokkmokk, en plats som är känd för sin vintermarknad som är i februari. När vi körde igenom var det väldigt lugnt.

Om man åker från Kåbdalis mot kusten så hittar man naturreservatet Storforsen. Under den snöfria delen av året är det ett väldigt populärt utflyktsmål. Här finns eldstäder, naturens egna äventyrsbad, titta på vad naturen har skapat, se och lyssna på forsen, under sommaren kan man se Trolltagen, ja det tar aldrig slut. När den intar sin vinterskrud så kan man gå på en mysig Julmarknad den första helgen i december där kan man få träffa Tomten, klappa renar, åka släde efter en häst och prova lokalproducerat och mycket mer. En mysig utflykt att göra med sin student och så gjorde vi även detta år. Under denna Julmarknadshelg och Julafton och Nyårsafton kan man få se ett stort lysande hjärta i Vidsel.
 
Kollage med tre bilder

Alla upplevelser handlar ju om vad man är van vid. Här uppe har vi massor med skog och stigar och vackra vyer att visa.

För Paula, våra andra studenter och besökande studenter har detta varit några av våra utflyktsmål och de har varit mycket uppskattade.

Mycket har Paula fått uppleva tillsammans med delar eller hela vår värdfamilj men det har också blivit många lugna hemmakvällar med familjen eller kompisar.

Så funderar ni på att bli värdfamilj så tveka inte det är en berikande upplevelse!

Med vänliga hälsningar Mie Menmark med familj

Är du intresserad av att ta emot en utbyteselev? Kontakta oss så berättar vi mer om värdfamiljsprogrammet. 

Möt utbyteseleverna