Ett enormt stort tack!

Värdfamilj

Tiden fullkomligt flyger fram
och läsåret 2017/18 har avslutats. Nu är våra studenter hemma i sina hemländer igen med fantastiska minnen från litet som stort runt om i den svenska vardagen.
Explorius tacksamhet över värdfamiljernas och skolornas engagemang är enorm!
 
All generositet, omtanke och omsorg som mött ungdomarna längs vägen i den svenska vardagen är imponerande och svår att beskriva med ord. Ur en utbyteselevs synvinkel upplevs en helt vanlig dag i Sverige både som exotisk och spännande när ens vardag i hemlandet ser helt annorlunda ut.
 
Tänk själv att smaka filmjölk, knäckebröd eller nykokta kräftor för första gången eller att gå ut i skogen och plocka blåbär till en hemmalagad paj. Att uppleva vår fikakultur i alla dess olika miljöer eller se snö för första gången i sitt liv.
 
Ja, det finns mängder av exempel på det som är självklart för oss svenskar, men som blir fina minnen att ta med sig hem och bevara för resten av deras liv. Och i alla dessa små vardagliga aktiviteter och provsmakningar, utvecklas inte bara minnen utan också livslånga vänskapsband mellan människor, familjer och kulturer. Det är ett fantastiskt sätt att träna språk och uppleva utbyteskulturen på hemmaplan. Studenterna bidrar med sin bakgrund och sina infallsvinklar, som ger värdfamiljer nya insikter, en ny middagsrätt på familjemenyn och många glada skratt.
 

Dags för ett nytt läsår

Nu gör vi oss redo att välkomna nästa grupp studenter i augusti!
 
De sitter runt om i världen och laddar med att lära sig nya svenska ord, träffa andra blivande utbyteselever och förbereda packlistor. Några av dem har redan etablerat kontakt med sina blivande värdfamiljer, lokala kontaktpersoner och skolor, andra väntar fortfarande med spänning på det där placeringsmeddelandet på var i Sverige och med vem de kommer att spendera sin utbytesvistelse!
 
Explorius värdfamiljer finns över hela Sverige, från den lilla byn med närmsta granne 100 m bort och i stadslandskap längs kusten. Vi har värdföräldrar i alla åldrar, både ensamstående och i par, med eller utan barn. Så länge du har ett genuint intresse för att lära känna andra människor och bjuda in i din svenska vardag, är det kanske hos dig någon av höstens studenter landar?

Slutligen vill vi på Explorius TACKA alla våra fantastiska värdfamiljmedlemmar och skolpersonal för det gångna läsåret och ser fram emot ett nytt läsår 2018/19!

Vi på Explorius önskar er alla en fortsatt underbar sommar oavsett var i Sverige ni befinner er!

Åsa Kardell
Inbound Manager

Möt utbyteseleverna