VärdfamiljsprogrammetAlla nya värdfamiljer blir intervjuade av en lokal Explorius representant. Representanten kommer att besöka hemmet och informera er om olika delar av programmet. I samband med familjens ansökan till vårt program kommer ni också att få se ett antal studentprofiler. Vår förhoppning är att hitta en student som passar in i er familj. När vi vet vilken student som är välkommen till en specifik värdfamilj, så fortsätter Explorius arbete med att hitta en lämplig skola i närheten av hemmet. Studenterna i vårt program är mellan 15-18 år när de påbörjar sin vistelse. De allra flesta studenterna går på gymnasiet, men det händer att några studenter placeras i årskurs 9. Att gå i skolan under vistelsen är obligatoriskt med undantag för våra sommarstudenter.

Vad händer efter att studenten har anlänt?
En lokal representant kommer att kontakta dig och din student efter hans/hennes ankomst till Sverige. Den lokala kontaktpersonen finns till hands under hela din students vistelse i Sverige och kontaktpersonen kommer att hålla kontakten med er. Det kan också anordnas träffar som både värdfamiljen och studenten blir inbjudna till. Utöver de lokala träffarna, erbjuder vi också längre Explorius resor för alla studenter och jämngamla värdsyskon. Vi besöker bl. a våra nordiska huvudstäder och åker på en skidresa under våren.  

Våra internationella utbytesstudenter tillbringar sina dagar i stort sett på samma sätt som svenska ungdomar, de går till skolan och vi uppmuntrar deltagande i olika fritidsaktiviteter. En stor skillnad för utbytesstudenterna är, förutom språket, att de inte känner några elever i sin nya skola. Eleverna är ivriga att lära känna sina nya klasskompisar, men de är också väldigt nervös för detta. Under de första två till tre månaderna av sin vistelse i Sverige kan de behöva lite vägledning från sin värdfamilj gällande det sociala livet i Sverige och de tar gärna emot tips på hur man blir vän med svenska ungdomar. Även den lokala kontaktpersonen finns där för att ge stöd när det behövs.

I slutet av läsåret är eleverna upptagna med skolan samt med förberedelser för att återvända hem. Er lokala kontaktperson gör en slutlig utvärdering före avresan och när skolåret är slut är det dags att säga adjö! Alla elever återvänder hem inom sju dagar efter den sista dagen i skolan.

Våra kontaktpersoner finns här för dig för att ge bästa möjliga stöd till våra värdfamiljer och studenter. Som värdfamilj hos Explorius kan du lita på att vi är här för att se till att dina erfarenheter av kulturutbytet mellan utbytesstudenten och er familj kommer att bli både positiva och värdefulla!


Träffa utbytesstudenterna