Bli värdfamilj – så fungerar det

Värdfamilj

Steg 1: Vem kan bli värdfamilj?
Steg 2: Anmäl ditt intresse
Steg 3: Träffa utbyteseleverna
Steg 4: Intervju och hembesök
Steg 5: Välkommen till programmet!
Steg 6: Lär känna din utbyteselev
Steg 7: Låt utbytesäventyret börja!
Steg 8: Under utbytesåret
Steg 9: Efter utbytesåret

Upplev ett utbytesäventyr på hemmaplan genom att bli värdfamilj åt en av våra utbyteselever. Att vara värdfamilj är en fantastisk möjlighet att vidga sitt internationella nätverk och lära sig mer om en annan kultur – direkt från vardagsrummet!

I över 15 år har Explorius välkomnat internationella skolelever i åldrarna 14–18 till Sverige. Dessa nyfikna och ambitiösa elever kommer hit för att studera på högstadiet eller gymnasiet, lära sig mer om vår kultur samt det svenska språket. I utbyte får våra värdfamiljer en internationell familjemedlem att värna om samt en djupare insikt i elevens kultur och traditioner.

En rolig och givande upplevelse

Att vara värdfamilj är en mycket rolig och givande erfarenhet som vi rekommenderar alla som är intresserade av ungdomar och kulturella utbyten att bli. Att ta emot en utbyteselev är dessutom en utmärkt förberedelse för dig som har en ungdom som själv ska åka på ett utbytesår med oss. På detta vis får du en bättre förståelse för relationen mellan en värdfamilj och utbyteselev, såväl som att sysselsätta dig genom att lära känna en annan ungdom medan ditt eget barn är ute på sitt stora äventyr.

Utbyteselever från hela världen

Våra elever kommer från hela världen och ser fram emot att lära sig mer om vardagslivet här i Sverige. Vill du introducera dem till ditt? Ta chansen och bli värdfamilj åt en av dessa ambitiösa och nyfikna elever – det kommer bli ett minne för livet!

Kostnadstäckande bidrag

Som värdfamilj i Explorius program erhåller familjen ett kostnadstäckande bidrag, antingen som ett utbetalt belopp eller som rabatt på eget barns programavgift med Explorius.

Nedan hittar du information om hur du blir värdfamilj med Explorius, steg för steg.


Steg 1: Vem kan bli värdfamilj?

Det finns ingen typisk Explorius-familj – vi är öppna för alla sorters familjer över hela Sverige! Du kan bo på landet, i en lägenhet i stan, ha barn eller vara ensamstående bland mycket annat.

Det viktiga är att du har ett intresse för ungdomar och andra kulturer, såväl som att du är öppen för att välkomna en internationell elev hem till dig.

Utöver dessa finns det några andra, mer praktiska, kriterier du behöver uppfylla för att kunna bli värdfamilj. Dessa är:

  • Du ska vara minst 25 år
  • Haft en godkänd intervju  
  • Ha den ekonomiska förutsättningen att ha en utbyteselev boendes hos dig vad gäller kost och logi (vatten/elektricitet etc.)
  • Ett utdrag ur polisens belastningsregister för samtliga familjemedlemmar över 18 år
  • En säng och utrymme för elevens personliga tillhörigheter såsom kläder*.

*Eleven måste få en egen säng, men kan dela rum med ett jämngammalt värdsyskon av samma kön. 


Steg 2: Anmäl ditt intresse

Om du är intresserad av att bli värdfamilj och uppfyller kriterierna ovan kan du anmäla ditt intresse redan idag. Vi kommer att kontakta dig inom kort och berätta mer om vårt värdfamiljsprogram samt svara på de frågor du kan tänkas ha.

Du kommer att få fylla i en ansökan där du berättar mer om dig, din familj och dina intressen. På så sätt kan vi hjälpa dig att matcha med den utbyteselev som passar din profil bäst. Notera att en intresseanmälan inte på något sätt är bindande!


Anmäl ditt intresse

 

Steg 3: Träffa utbyteseleverna

Du kan redan idag bekanta dig med några av de utbyteselever som snart kommer till Sverige. Läs deras presentationer och se om någon passar dig och din familj. Det är alltid du som väljer vilken elev du vill välkomna hem.


Möt utbyteseleverna

 

Steg 4: Intervju och hembesök

Vi har lokala representanter över hela Sverige och den som bor närmast ditt område kommer att komma hem till dig för en intervju och hembesök. Denna representant kommer även bli din kontaktperson från Explorius när/om du sedan påbörjar vårt värdfamiljsprogram.

Representanten kommer att berätta mer om hur programmet fungerar och svara på alla dina frågor. Målet är att vi båda ska lära känna varandra bättre samt se om vårt värdfamiljsprogram är någonting som passar er familj.

Om allt går som det ska under hembesöket kommer vi introducera dig till de utbyteselever som matchar din profil. Vår förhoppning är att du hittar en elev som just du vill välkomna till ditt hem.

Värdfamiljen berättar

 

Steg 5: Välkommen till programmet!

Efter en lyckad intervju och hembesök antas du till programmet och kan äntligen bli värdfamilj åt en av våra förväntansfulla elever.


Steg 6: Lär känna din utbyteselev

Vi på Explorius tar hand om alla praktiska saker vad gäller planeringeringen av elevens vistelse, såsom att hitta en skolplats i närheten av ditt hem. Du behöver inte ta hand om något administrativt alls.

Det vi rekommenderar är att du kommer i kontakt med eleven via exempelvis sociala medier eller mejl redan i detta stadium. Det är ett suveränt sätt att lära känna varandra bättre redan innan ni träffas.


Frågor och svar


Steg 7: Låt utbytesäventyret börja!

Nu är det äntligen dags att träffas och låta utbytesäventyret börja. Oavsett om du är värdfamilj i några veckor eller månader är vi säkra att du kommer att få ut massor av denna erfarenhet.


Steg 8: Under utbytesåret

Vår lokala representant i ditt område kommer att vara din personliga kontaktperson under hela utbytet och finns alltid ett telefonsamtal bort. Som värdfamilj hos oss på Explorius kan du lita på att vi alltid finns här för att försäkra att dina erfarenheter av detta kulturutbyte är positiva och värdefulla.

Under året arrangerar vi längre resor för våra utbyteselever samt deras värdsyskon i samma ålder. Till exempel besöker vi våra nordiska huvudstäder Stockholm och Oslo, samt arrangerar en skidresa under våren där chansen att se norrsken är stor.

Kontaktpersonen brukar även ofta arrangera olika tillställningar och träffar där utbyteselever i ditt närområde samt värdfamiljerna får träffas.


Utbyteselever berättarSteg 9
: Efter utbytet

Tiden kommer gå fortare än vad du kan tänka dig! Plötsligt är det dags att säga hejdå till din nya familjemedlem.

I slutet av utbytet är eleven ofta upptagen med skolan och förberedelserna för att återvända hem. Alla utbyteselever åker hem inom sju dagar efter den sista skoldagen. Din kontaktperson kommer att göra en sista utvärdering innan eleven åker hem. När skolan är slut är det dags att säga hejdå till eleven och den underbara tiden som värdfamilj.

Frågor och svar


Anmäl ditt intresse