Vilka är utbyteseleverna som väntar på svenska värdfamiljer?

Våra utbyteselever kommer från flera olika länder. De har förutom goda kunskaper i engelska även en stor variation på modersmål och övriga språkkunskaper. Några av dem har pluggat extra svenska på kvällstid, läst om surströmmingspremiär på internet, eller hängt på IKEA i hemlandet. Andra har härliga minnen från Astrid Lindgrens boksamling eller ser fram emot att få se snö för första gången i sitt liv. Intressen som är gemensamma för flera av ungdomarna är sport, utomhusaktiviteter och musik, men alla med individuella bakgrunder!

En sak har de dock gemensamt; de längtar efter att få uppleva den svenska vardagen precis som den är! Vi söker nu familjer över hela Sverige som vill bjuda in en av dessa härliga ungdomar till sitt hem. Allt de vill är att dela vardagen med en familj och skola i Sverige.

Vi lovar att det är en rolig, lärorik och tacksam ”familjeresa”. Det är mycket mer som är exotiskt för en utbyteselev i vår vardag än vad du kan föreställa dig. Det ger dessutom nya perspektiv och insikter på många saker som kan upplevas helt självklara för oss.

Viktigast av allt - Det skapas vänskapsband för livet! Här nedan kan du läsa mer om de elever som väntar på en svensk värdfamilj för tillfället. Är någon av dem välkommen att dela din vardag?Anmäl intresse

 

Utbyteselever som kommer till Sverige augusti 2021🎓

   

 

 

Mia | 17 år | Italien

Intressen: golf, musik, skidåkning, böcker
Fun Fact: vill gärna arbeta som flygvärdinna i framtiden

Lär känna Mia från Italien

”Jag älskar att resa. Jag har faktiskt varit i Sverige 2 gånger och älskade det! På min fritid gillar jag att lyssna på musik, kolla på serier och spela golf; vilket inte är en så vanlig hobby i Italien men jag har spelat sen jag var 9 år. Jag bestämde mig för att bli en utbyteselev eftersom jag vill förbättra mitt engelska uttal och utöka mitt ordförråd. Jag är även exalterad att få lära mig svenska då det är ett helt nytt språk för mig!”

 

 

Lucius | 16 år | Tyskland

Intressen: varierad sport, sociala och kulturella aktiviteter
Fun Fact: har tidigare varit på kortare utbyten i England och Frankrike

Lär känna Lucius från Tyskland

”Jag har alltid varit intresserad av främmande länder, språk och deras kultur. Jag gillar att umgås med vänner. Ibland går vi på ”Kaffeetrinken” vilket är liknande fika i Sverige. En eller två gånger i veckan har jag teater och även om jag älskar att vara på scenen så gillar jag även att vara backstage. I båda fallen får jag chansen att vara kreativ, samtidigt som jag tar ansvar och ger glädje åt gästerna, vilket gör mig glad!”


 

Lena | 15 år | Tyskland

Intressen: sport (särskilt landhockey), jogging, böcker, bakning
Fun Fact: har deltagit i flera kortare sommarläger i Tyskland, Schweiz, Frankrike och Holland

Lär känna Lena från Tyskland

”Min största hobby är landhockey men jag gillar också att umgås med vänner, baka eller andra sporter som till exempel jogging. Böcker, musik, filmer & serier är andra stora intressen. Under mitt utbytesår hoppas jag att jag träffar nya vänner, lär mig mer om den svenska kulturen, kanske visa lite av min kultur, förbättrar min svenska och såklart, skapar massor av spännande minnen.” 

 


 

Maret | 16 år | Tyskland

Intressen: gymnastik, jogging, matlagning, bakning, böcker, fotografering  
Fun Fact: har varit klassrepresentant flera gånger  

Lär känna Maret från Tyskland

”Jag är väldigt exalterad på att komma till Sverige och träffa nya människor, utforska landet, lära mig om kulturen och traditioner. Jag är en aktiv person som spenderar mycket tid i sporthallar, ibland tränar jag själv och ibland tränar jag andra. Jag är en pratsam, öppensinnad, snäll varm, sportig, ambitiös och rolig (skulle jag säga) person, jag försöker alltid hjälpa till där jag kan och är alltid redo för att lära mig nya saker!”


 

Clara | 16 år | Tyskland

Intressen: kreativa aktiviteter, djur, dans, fotografering  
Fun Fact: särskilt intresserad av naturvetenskapliga ämnen i skolan

Lär känna Clara från Tyskland

”Jag är alltid intresserad av andras åsikter och tankar, men jag står för min åsikt när den är viktig för mig. När jag har en ny idé så funderar jag på den ett tag, när jag har bestämt mig för att gå igenom med den, till exempel att bli en utbyteselev, så implementerar jag den till 100%. Jag valde Sverige för att jag finner det väldigt intressant hur samhället och vardagslivet är i ert land. Jag ser fram emot att spendera tid här!”


Pucca | 16 år | Thailand

Intressen: badminton, böcker, filmer, musik, matlagning 
Fun Fact: är nyfiken på att uppleva vintern

Lär känna Pucca från Thailand

 

”Jag vill lära mig om livsstilen, kulturen och traditioner som Sverige har och jag hoppas att jag kommer förbättra och anpassa mig till det svenska folket. Min huvudsakliga anledning till att bli en utbyteselev i Sverige är för att jag tror jag kommer kunna använda erfarenheten i framtiden. Jag hoppas att vi båda kan lära av varandra och dela våra liv tillsammans.”


Kowhom | 16 år | Thailand

Intressen: musik (sjunger), dans, aerobics
Fun Fact: provar gärna på skridskoåkning

Lär känna Kowhom från Thailand

 

”Mina vänner säger att jag är en munter person som alltid utstrålar positiv energi till andra. På min fritid gillar jag att lyssna på musik (speciellt Kpop och pop rock) eller att dansa! Jag har mitt eget dansteam på skolan som heter ”Glow Glitter” och självklart är jag gruppens ledare! Jag förväntar mig att detta utbytesår kommer ge mig många saker så som språk, tankar, upplevelser och livserfarenheter.”


 

 

Azzurra | 16 år | Italien

Intressen: sömnad, musik, löpning, fotografering
Fun Fact: går på en språkskola i Italien

Lär känna Azzurra från Italien

När jag inte är i skolan gillar jag att hålla på med mina hobbys; sy kläder från grunden, kolla på film, fotografera, rita och måla. Jag valde Sverige för att jag vill utmana mig själv och lära mig ett nytt språk utöver de jag studerar nu, jag har alltid varit intresserad av Norden eftersom det är väldigt annorlunda mot Italien. Jag älskar att besöka nya platser och uppleva nya saker. 


 

Emilia | 17 år | Italien

Intressen: musik, böcker, film, sällskapsspel
Fun Fact: spelar gärna sällskapsspel

Lär känna Emilia från Tyskland

”Jag älskar djur och dem har alltid varit en bra källa för tröst för mig. Min absoluta favorithobby är att läsa, vilket jag gör mer eller mindre varje dag. Min favoritserie är Harry Potter. Att planera det här året utomlands i Sverige måste vara det mest spännande jag någonsin gjort. Jag kan inte vänta på att det här året ska börja!”


 

Nicola | 17 år | Italien

Intressen: sport i allmänhet, thai box, utomhusaktiviteter (cykling, vandring, roddsport), böcker
Fun Fact: älskar kyla och snö

Lär känna Nicola från Italien

”Jag är en väldigt aktiv person, jag är van att engagera mig i olika sporter och sociala aktiviteter. Jag älskar vintersporter, men snö är väldigt ovanligt i min region, jag måste åka långt hemifrån för att träna på skidåkning. Jag kommer att spendera det här året på bästa sätt, eftersom, som jag läste på webben; ”Exchange isn’t a year in your life, it’s a life in a year.” Jag är inte rädd för mina beslut, jag är redo att möta världen runt om mig.”


 

Adriano | 17 år | Italien

Intressen: ishockey, skidåkning, matlagning
Fun Fact: älskar vintersporter

Lär känna Adriano från Italien

”Jag är en väldigt social och glad pojke, jag gillar att umgås med folk och har många kompisar, som jag hittar på olika aktiviteter med. Vissa spelar jag hockey med, vissa spelar jag datorspel med och med andra går jag på promenad och pratar. Att ha möjligheten att bli en utbyteselev är en dröm som går i uppfyllelse.”

 

 

Lotte | 16 år | Tyskland

Intressen: dans, musik, hantverk, dykning, promenader, matlagning 
Fun Fact: är nyfiken på att arbeta som filmregissör i framtiden

Lär känna Lotte från Tyskland

”Jag gillar drama, dans och dykning. Jag gillar matlagning och att lyssna på musik och jag träffar gärna mina vänner för att måla. Men jag gillar också att vara själv och kolla på en bra film eller serie. Jag vill åka på ett utbytesår för att göra något nytt, träffa nya människor och uppleva okända situationer. Såklart kommer det finnas svårigheter, men jag vill ta dem som utmaningar!”


 

Clara | 16 år | Italien

Intressen: taekwondo, filmer, böcker, promenader, spela kort
Fun Fact: talar även flytande slovakiska

Lär känna Clara från Italien

”Jag är en munter person, pratsam men lite blyg till en början. Jag går på taekowondo som jag har tränat i 6 år. Jag måste erkänna att jag inte är så bra på det, men jag har kul och älskar människorna där. Jag har velat åka på utbytesår sen jag fick reda på att det existerade. Jag älskar idén av att åka någonstans i världen och lära mig om deras livsstil, kultur och traditioner, språk och mat. Jag tror det kommer göra mig till en mycket mer självständig person och jag tror att jag kommer lära känna mig själv bättre genom att upptäcka sidor av mig själv som jag inte visste fanns innan!”


 

Minke | 16 år | Tyskland

Intressen: handboll, musik (spelar piano), segling
Fun Fact: hon tävlar i vetenskapliga projekt med en kamrat via sin skola

Lär känna Minke från Tyskland

”Jag spelar handboll i högsta ligan i Tyskland. Min position är målvakt. Den delen av att spela handboll som jag gillar mest är lagandan. Min motivation till att spendera mitt utbytesår i Sverige är att lära mig om en ny kultur och språk. Förhoppningsvis kommer jag öka mitt självförtroende genom att lyckas i en ny miljö!”


 

Olivia | 16 år | Tyskland

Intressen: musik (spelar piano, gitarr, ukulele), djur, böcker, filmer, teckna/måla
Fun Fact: samlar på vinylskivor

Lär känna Olivia från Tyskland

"Mina vänner skulle beskriva mig som en kreativ person eftersom jag är intresserad av all sorts konst. Jag gillar att lyssna på och skapa musik, fotografera, göra film, rita och måla. Anledningen till att jag vill spendera mitt utbytesår i Sverige är för att jag blev kär i landet när jag besökte Skandinavien första gången 2017. Det kändes som att jag såg mitt framtida hem och ända sedan jag kom tillbaka till Tyskland, så har jag längtat tillbaka till Sverige.”


 

Stefano | 16 år | Italien

Intressen: basket, cykla, böcker, matlagning, sällskapsspel
Fun Fact: vill studera ekonomi på universitet

Lär känna Stefano från Italien

”Jag skulle beskriva mig själv som en lugn och tyst person, men jag är också intresserad av att dela med mig av mina åsikter och min syn på saker. Jag kan inte vänta på att bli försdjupad i en ny kultur som tillåter mig att vara öppen och villig för drömmarna jag har. Jag förväntar mig inte mycket, jag behöver bara ett skrivbord och en lampa att studera vid så kan jag lätt anpassa mig.”


 

Arianna | 16 år | Italien

Intressen: handarbete, matlagning, böcker, sociala aktiviteter, musik
Fun Fact: uppvuxen på bondgård

Lär känna Arianna från Italien

”På min fritid så älskar jag att göra smycken, hålla på med lera, skapa saker av trä, men också läsa poesiböcker eller saker relaterade till stjärntecken och mineralogi. Jag gillar matlagning och hjälper alltid mina föräldrar och ibland gör jag födelsedagstårtor åt mina vänner. Jag vill lära mig hur man anpassar sig och lever i ett helt nytt land. Mitt mål är att lära mig det svenska språket och testa nya aktiviteter.”


 

Annalena | 16 år | Italien

Intressen: fäktning, matlagning, bakning, sällskapsspel, böcker
Fun Fact: vill gärna arbeta som veterinär i framtiden

Lär känna Annalena från Italien

”Jag älskar sport, något som varit en stor del av mitt liv sedan jag var liten; jag har gått på simning i 8 år. Jag har också gått på konstsim och har kunnat åka skidor sedan jag var 5 år gammal tack vare min mamma. Jag hoppas få sporta med dig när jag kommer! Ända sedan jag var liten har jag drömt om att åka på utbytesår. Jag vill fördjupa mig i er kultur och jag önskar träffa en ny familj som är lika redo att öppna upp sin lilla värld till mig som jag är att visa min.”


 

Rachel | 17 år | Tyskland

Intressen: simning, utomhusaktiviteter, sociala aktiviteter
Fun Fact: fortsätter gärna med simning under utbytet

Lär känna Rachel från Tyskland

”Jag älskar att resa och Sverige har alltid fascinerat mig. På min fritid gillar jag att umgås med vänner, gå på bio, spendera tid med familjen och ta det lugnt. Jag tror att bo i Sverige kommer att vara en fantastisk upplevelse för mig och att det kommer att ha en stor påverkan på mitt liv och personlighet. Jag gillar att testa nya saker, lära mig om olika kulturer, människor och språk.”


 

Mathilda | 17 år | Tyskland

Intressen: hästar, löpning, musik (spelar piano), sociala aktiviteter
Fun Fact: är intresserad av historiska och politiska frågor

Lär känna Mathilda från Tyskland

”Jag är en person som gillar sport. Jag lärde mig åka skidor när jag var fyra. Ibland joggar eller jag eller åker rullskridskor. Jag gillar också att klättra. Ända sedan jag var liten har jag klättrat på varenda sten eller träd jag sett (om det var möjligt.) Jag hoppas på att få ett fantastiskt år med nya spännande upplevelser. Det är ett privilegium att ha möjligheten att åka på utbytesår. Jag är säker på att jag kommer lära mig mycket om dig, ditt land och kultur.”


Klara | 17 år | Tyskland

Intressen: dans, musik (violin och piano), teckna/måla, baka
Fun Fact: spelar i en orkester

Lär känna Klara från Tyskland

 

”Jag tycker det är superspännande att resa och se världen. Jag gillar att umgås med många människor och till exempel spela spel, dansa, lyssna & skapa musik, vandra, rita och spela pingis. Nu vill jag åka till Sverige, lära mig språket och förhoppningsvis ha ett fantastiskt år med många äventyr.”


 

Giuseppe | 16 år | Italien

Intressen: judo, paddel, fotboll, basket, yoga, musik (spelar saxofon och gitarr), böcker
Fun Fact: har varit i väg på flera ungdoms- och sport läger tidigare

Lär känna Giuseppe från Italien

”Jag har spelat mycket sport i mitt liv, simning, karate, löpning, volleyboll, basket, fotboll, cykling, padel och judo som är min favoritsport. En annan viktig del av mitt liv är musik. Jag älskar att både lyssna på och spela musik. Jag har spelat saxofon i fyra år! Jag kan inte vänta på att börja mitt utbytesår eftersom jag älskar äventyr, nya kulturer, nya språk och jag vet att den här upplevelsen kommer hjälpa mig att bli mer självständig och självsäker.”

 

 

Yorick | 16 år | Tyskland

Intressen: musik (spelar violin och piano), dans, teckna/måla, skriva
Fun Fact: gillar att skapa egen musik

Lär känna Yorick från Tyskland

”Att uttrycka varför jag vill åka på utbytesår så gärna är svårt genom text, eftersom det begränsar mig att illustrera allt jag vill illustrera, men kanske är det bara en utmaning som jag behöver möta precis som jag kommer att behöva möta många utmaningar under mitt utbytesår. Även om jag har allt jag behöver och mycket mer här i Tyskland, så vill jag släppa det i ett år. Och även om jag kommer att sakna många saker, så vill jag åka.”


 

Berber | 16 år | Tyskland

Intressen: volleyboll, musik (spelar flöjt), teckna/måla, baka
Fun Fact: gillar att skapa egen musik

Lär känna Berber från Holland

”Under mina första skolår var huvudsaken att svara på frågorna: Vem är jag? Vad kan jag göra? Vad vill jag? Jag är fortfarande inte säker på svaren till dem frågorna. Det är en anledning till att jag vill komma till Sverige; för att upptäcka, lära mig nya saker och ha en fantastisk tid som jag kan ta med mig för resten av mitt liv. Kanske kan jag komma hem och svara på frågorna: Vem är jag? Vad kan jag göra? Vad vill jag?”


 

Tara | 16 år | Tyskland

Intressen: volleyboll, golf, teckna/måla, filmer
Fun Fact: gillar att titta på dokumentärer

Lär känna Tara från Tyskland

”Jag besöker ofta mina morföräldrar. Dem bor i ett hus i skogen och jag spenderar många lov där. På min fritid spelar jag volleyboll. Jag gillar speciellt att spela volleyboll under sommaren på stranden! Att leva i ett okänt land i en ny familj, är en fantastisk möjlighet. Jag tror att det kommer att hjälpa mig att förstå andra kulturer och vara mer öppensinnad. Som min morfar brukar säga ”stay fresh like a cucumber” men jag föredrar att säga ”Vi ses snart, jag ser fram emot det.”


 

Maira | 16 år | Schweiz

Intressen: dans, musik (spelar gitarr), böcker, baka, dykning, hästar
Fun Fact: gillar att lära sig nya språk

Lär känna Maira från Schweiz

”Jag skulle beskriva mig själv som en positiv och glad person. Jag gillar att muntra upp personer och försöker se det positiva i dåliga situationer. Jag älskar djur och har två katter. Jag valde Sverige eftersom jag har hört mycket bra om Sverige. Jag har sett många fantastiska bilder! Jag har redan smakat lite snacks men jag är säker på att dem kommer smaka ännu bättre i Sverige!”


 

Frederic | 16 år | Tyskland

Intressen: tennis, fotboll, bordtennis, musik (spelar piano och cello)
Fun Fact: vill gärna studera vidare inom ekonomi

Lär känna Frederic från Tyskland

”På sommaren gillar jag att simma sjön. När jag inte simmar så är jag på tennisplanen och spelar till solnedgången. Under vintern när jag inte kan simma eller spela tennis så spelar jag mycket pingis, schack och fotboll. Jag valde Sverige eftersom jag är intresserad av de nordiska länderna och har varit två gånger i Sverige. Mina svenska grannar har också haft inflytande på mig eftersom dem berätta hur vänliga svenska är och hur fint landet är.”


 

Hana | 16 år | Japan

Intressen: konståkning, skidåkning, simning, dans, filmer, böcker, musik (spelar piano) 
Fun Fact: har redan varit på ett kortare utbyte till Nya Zealand

Lär känna Hana från Japan

”Jag gillar att åka skidor och skridksor. Jag har åkt skridskor med Japans guldmedaljör Mr Yuzuru Hanyu vilket var en fantstisk upplevelse och ett av mina favoritminnen. Så om det är möjligt så vill jag åka skridskor och skidor i vildheten I Sverige. Jag är lite blyg till en början men jag vill prata med många människor och träffa nya vänner. Jag ser fram emot alla upplevelser. Jag vill spendera mitt år med tacksamhet.”


 

Anna | 16 år | Tyskland

Intressen: löpning, badminton, bakning, teckna/måla, körsång 
Fun Fact: vill studera till läkare i framtiden

Lär känna Anna från Tyskland

”Om jag ska beskriva min personlighet så skulle jag säga att jag är intelligent, öppen och pratsam. På min fritid så gillar jag att umgås med vänner, cykla, gå på picknick eller planera andra roliga aktiviteter. En av mina drömmar är att bli en utbyteselev. Utbyte är en perfekt möjlighet att lära sig om kultur och språk. Och jag tror det skulle hjälpa mig bli mer självständig och lära mig hur jag ska hantera vardagssituationer bättre. I framtiden vill jag flytta till Sverige och att bo med en svensk familj skulle ge mig den perfekta chansen att förbereda mig för det svenska livet.”
 


Annabelle | 16 år | USA

Intressen: utomhusaktiviteter, simning, konståkning, segling 
Fun Fact: har tävlat i bakning

Lär känna Annebelle från USA

”Jag älskar att baka. På min fritid gillar jag att lyssna på musik, kolla på film eller umgås med vänner och familj. De senaste 2 åren har min familj tagit emot utbytesstudenter från Italien och Spanien. Det har varit så roligt för oss alla och jag har nu mer familj i mitt liv. Jag ser fram emot att studera i Sverige eftersom det kommer att bli en fantastisk kulturell upplevelse, lära mig svenska och förstora min familj ännu mer!” 

Nine | 16 år | Frankrike

Intressen: teckna/måla, musik (spelar piano), hantverk, cykling, promenader, filmer 
Fun Fact: vill gärna arbeta som läkare i framtiden

Lär känna Nine från Frankrike

”Jag älskar att gå på shower, konserter och bio. Jag gillar också musik då jag spelat fjol i fem år och nu piano. Jag gillar även att rita. Jag är nyfiken, öppen, social och kanske lite blyg. Då min bror redan varit på utbyte i Australien så tycker mina föräldrar att det är bra för mig att spendera tid utomlands för att förbättra min engelska. Vi valde Sverige eftersom det ger mig den möjligheten men även chansen att lära mig svenska. Jag kan inte vänta på att få förbereda mig för det här äventyret!”


Lina | 16 år | Schweiz

Intressen: orientering, volleyboll, böcker, hantverk, bakning
Fun Fact: Fortsätter gärna med orientering under sin tid i Sverige

Lär känna Lina från Schweiz

 

”Jag gillar att spendera tid med min familj. Min syster gillar det mesta som jag gillar. Min mamma gillar att cykla så när hon cyklar så brukar jag springa. Jag har velat åka på utbyte sedan jag var elva år gammal. Jag har alltid älskat läger och i den åldern så trodde jag att ett utbyte var som ett väldigt långt läger. Nu vet jag att det är mer än ett läger. Du måste gå till skolan, du är med en ny familj & nya vänner. Men jag vill fortfarande åka på utbytesår eftersom jag vill lära mig om ny kultur och nytt språk. När jag spenderade ett sommarlov i Sverige med min familj för några år sen blev var jag fascinerad av landet, och det blev klart för mig att mitt utbytesår kommer att vara i Sverige.”


 

Filippo | 16 år | Italien

Intressen: musik (sjunger och selar gitarr), basket, utomhusaktiviteter
Fun Fact: läser klassisk grekiska och latin i skolan

Lär känna Filippo från Italien

”Jag älskar att resa och upptäcka nya kulturer. Jag gjorde det här beslutet för att ta reda på den andra sidan av min personlighet. I början är jag blyg och ofta tyst. Alla mål har jag uppnått steg för steg, för att bli bättre än någonsin innan. Jag vet att du kan hjälpa mig att hitta det återstående bitarna för att komplettera mig själv för att bli självständig, modig och få möjligheten att bekämpa alla problem som kommer i min väg. Jag hoppas att jag gör ett gott intryck, för jag tror att det här kommer vara den första mest viktiga saken jag någonsin gjort i mitt liv, tills nu.”


 

Frågor och svar

Anmäl intresse