Om kärleken till Sverige och möjligheten att återkomma

Italiensk utbytesstudent i Sverige

Första gången jag kom till Sverige var 2013. Nu, efter 7 år, har jag kommit tillbaka och planerar att stanna här ett tag.

Allt började den 11 september 2013, när jag landade på Arlanda och efter att ha hämtats av min välkomstfamilj, började jag gå till skolan i Uppsala. Jag har haft min tid sedan början, även om språket var mycket svårt och jag inte kunde prata alls.

Efter några veckor med min välkomstfamilj flyttade jag till min värdfamilj, som har blivit en del av mitt liv. Vi gjorde ett avtal: Jag ville lära mig svenska och jag ville vara flytande i slutet av min vistelse. Och det hände! Efter några månader i Sverige började jag förstå några ord och jag kunde börja prata strax efter tre månader.

Min vistelse i Uppsala var lysande. Jag hade chansen att tillbringa tid med min familj och bygga en långvarig relation (och jag kan säga att det kommer att vara för alltid), jag lär känna andra utbyteselever och umgås med dem, komma i kontakt med andra svenska ungdomar och göra vänner med dem också. Sammantaget växte jag mycket och jag kan säga att Sverige var det bästa valet, och jag måste tacka Explorius för den perfekta matchen med min familj!

Efter 10 månader var jag tyvärr tvungen att lämna och åka tillbaka till Italien, avsluta mitt sista år på gymnasiet och börja tänka på min framtid.

Jag åkte hem igen, tog examen från gymnasiet och sökte en kandidatexamen i Venedig, där jag tillbringade de senaste 5 åren av mitt liv. Jag tog examen 2018 och studerade för min master i internationella relationer i ytterligare två år: ja, jag tar examen inom några månader!

Återkomsten till Stockholm

Och i januari 2020 fick jag chansen att flytta tillbaka till Stockholm för en praktik vid den italienska ambassaden, där min kunskap om svenska visade sig vara väsentlig! I början skulle jag stanna där i 3 månader, men den globala pandemin fick mig att stanna här i 4 månader. I maj lyckades jag boka en flygbiljett och åkte tillbaka till Italien, där jag skulle stanna resten av året medan jag letade efter ett jobb. Men Sverige ”ringde” igen. Jag är nu här, arbetar för den italienska ambassaden i Stockholm som press attaché, bor med min familj tills jag hittar en plats för mig själv och vänjer mig till Sveriges byråkrati.

Jag tror att erfarenheten som utbyteselev hjälpte mig mycket att bli den person jag är nu: Jag lärde mig ett nytt språk, som nu är viktigt för mitt jobb, jag lärde mig att älska en annan kultur, mat (och ja, jag älskar Svensk mat), ljus och mörk tid.

Jag kommer alltid att vara tacksam för den enorma möjlighet jag har haft att nå ett land som jag kallar hem. Jag ser verkligen fram emot de kommande månaderna och hoppas att det kommer att vara lika utmanande som de senaste sju åren. Men jag är säker på en sak: Sverige är hemma, precis som Italien är, och att kunna bo i två olika länder är en av de mest fantastiska saker som ha hänt mig.

Thomas TriangeliÄr du och din familj intresserade av att veta hur det funkar att bli värdfamilj? Med oss på Explorius kan du ta emot utbyteselever från hela världen!

Möt utbyteseleverna