Mitt förlänga äventyr

Stuga i skogen

Läsåret 2017 till 2018 var ett av de bästa i mitt liv. Jag var utbytesstudent i Texas. Under detta år fick jag så många vänner och minnen jag aldrig kommer glömma. Men när året började räknas ner, det blev färre och färre dagar till min hemfärd. Ja, då fick jag panik! Vad skulle jag göra när jag kom hem? Skulle mitt livs äventyr vara slut? Jag tog mig tillbaka till där mitt äventyr hade börjat, Explorius hemsida. Det kändes konstigt att vara tillbaka men då upptäckte jag något, ett nytt äventyr. Bli värdfamilj stod det, det var ju perfekt, precis vad jag hade letat efter.

Jag satt och letade igenom de olika utbyteseleverna. Och ni vet den där känslan av lättnad? Aa den fick jag när jag hittade Kwan. Hon var allt jag kunde önskat rolig, snäll och ville komma till Sverige.

Värdmamma och värdsyster

Mina föräldrar inledde processen hemma och snart var det klart: i augusti skulle Kwan från Thailand bo hemma hos oss. Det var perfekt, nu var jag taggad på att komma hem till Sverige igen. Månaderna gick och helt plötsligt var det augusti, vi åkte till flygplatsen och hämtade henne med en stor välkommenskylt likt den jag fått.

Men hur blev mitt andra äventyr, blev det som jag ville?

Gruppbild med värdfamiljen

Att ha en utbyteselev från Thailand har haft sina fördelar och sina nackdelar. Fördelarna är att jag har fått en ny syster, en person jag aldrig kommer att glömma. Jag har fått uppleva och lära mig saker jag inte hade en aning om angående Thailand och jag behöver inte checka in på hotell om jag åker till Thailand. Vad kan då vara negativt tänker ni? Jo nackdelarna, eller borde jag säga nackdelen, är att hon inte en gång utan flera gånger har lurat mig med att “det är inte så starkt” och när jag smakat maten eller snackset och min hals håller på att brännas upp så har svaret varit “det är ju bara två chillis”

Det roligaste med att vara utbytesstudent är allt man får uppleva. Genom att ha Kwan här har vi haft möjlighet att visa henne grejer och hitta på saker vi kanske aldrig skulle gjort annars. Jag och Kwan har till exempel varit på fyra båtmuseum även om ingen av oss har ett stort intresse av båtar har det varit intressant och roligt att få uppleva något nytt som inte bara varit nytt för Kwan utan även för mig.

Utbyteselev testar svenska bakelser

Man blir väldigt inspirerad av utbytesstudenter för deras positiva attityd. De vill testa allt, bada mitt i vintern? Absolut, för när kommer hon någonsin få den chansen igen. Kwan inspirerar mig och mina föräldrar att åka ut och utforska världen. Jag, Kwan och min bror åkte till Norges huvudstad Oslo och det hade kanske aldrig hänt om vi inte hade haft Kwan.

Jag har inte ångrat att vi har tagit in Kwan i vår familj en enda sekund. Eller jo, när jag åt den där starka maten. Men annars har det endast varit ren lycka och jag kommer för alltid vara tacksam för det året vi haft tillsammans.

Ellinor Sundeen

Skulle du och din familj vara intresserad av att bli värdfamilj åt en internationell utbyteselev? Lär känna studenterna bättre genom att läsa deras personliga brev till sin blivande värdfamilj!

Möt utbyteseleverna