Hej Hakkas! - del 2

Philipp är precis som värdfamiljens tidigare utbyteselev, Mallee, skribent i det lokala Bygdebladet som delas ut bland invånarna i Hakkas postnummerområde. Philipps utveckling i det svenska språket har imponerat på både vår lokala kontaktperson och redaktören på Bygdebladet i Hakkas. På den korta tid han varit i Sverige har han gått från att knappt kunna ett enda ord på svenska till att läsa svenska böcker som rinnande vatten. Du kan läsa hans första artikel i tidnigen här.

Tidningsartikel skriven av tysk utbyteselev på utbyte i Hakkas, Norrbotten

Artikeln i textformat: 

Hej Hakkas!

Jag är Philipp, en utbytesudent från Tyskland och jag har redan skrivit en liten text i bygdebladet när jag kom hit.

Nu har jag varit i Sverige för två och en halv månader och mitt flyg tillbaks kommer tyvärr närmare och närmare.

För mer än en månad pratar jag bara svenska med alla kring mig - det var jättesvårt i början, men det har hjälpt mig väldigt mycket.

Dessutom, för några veckor sedan gick jag till gymnasiet i Gällivare. Vilken fin ny skola! Jag tycker mycket om den, allting inomhus ser väldigt vacker och modern ut. Jämfört med skolan i Tyskland, allt är så avslappnad, lärare, lektioner, proven, ... och det är också ganska coolt att elever här måste inte betala någonting, för till exempel lunchen, skoldatorer och så vidare.

Men vad gäller naturen, saknar ja redan nu eran vinter med så mycket snö, norrsken och åka skidorna på Dundret, men vädret nu njuter jag också jättemycket.

Det är otroligt hur ljust det är hela natten, jag har aldrig sett något som det här. För mig, natt var alltid lika med mörker, så det känns väldigt roligt om jag tittar ut från fönstret klockan ett i natten och ser allting nästan som på dagen. Därför ser jag fram emot midnattssolen även mer, det måste vara galet att se solen i mitten av natten! Jag ska stanna här i Hakkas till kort efter midsommar, så jag är väldigt glad att jag får uppleva det också.

Till nu, jag hade haft redan en jättebra tid här som jag är mycket tacksam för. Att lära mig svenska och erfara svensk Lappland var väldigt roligt och det är synd att jag ska åka hem snar. 

Tack att jag fick skriva lite grann här! :)

Det är imponerande att på så kort tid ha lärt sig så bra svenska! Inte bara att tala och förstå utan också att skriva helt begripligt. /Bo (redaktör på Bygdebladet)

Tysk utbytesstudent i naturen i Norrbotten