Mitt äventyr i Sverige

Bakgrund -Varför just Sverige?

Snölandskap

När jag tänkte vilket land jag ska åka till ville jag uppleva något annorlunda och lära mig ett språk som jag skulle kunna utnyttja i framtiden. Jag funderade särskilt mellan Sverige och Tyskland men på slutet bestämde jag mig att välja svenska och Sverige.

I Finland finns det två officiella inhemska språk och det utnyttjar att kunna bra båda dessa enligt att få jobb, studentplats och ge möjligheter generellt. Jag var och är fortfarande intresserad av flera länder, deras kulturer och språk men jag påminde mig själv att det också finns oräkneliga möjligheter efter gymnasiet.

Nu var det dags att lära mig svenska och uppleva ett fantastiskt år i Sverige vilket har haft ett mycket mer viktigare syfte som jag aldrig skulle ha kunnat ens tänka.

Bostad och familj - Var ligger en del av mitt hjärta i framtiden?

Jag fick min information om min placering här i Sverige ganska sent och hamnade först i en välkomstfamilj i en liten by som heter Storvik. Storvik ligger i länen av Gävleborg, ca. 40 km från Gävle och 200 km norrut från Stockholm. Denna familj tillhör en äldre dam, katt och en holländsk utbytesstudent och vi bodde ihop en månad och halv. Efter det hittade han sin egentliga värdfamilj och jag hittade en annan välkomstfamilj i Valbo som ligger ca.10 km från Gävle där mitt gymnasium ligger.

I den här familjen fick jag lära känna ett medelålderspar och jag bodde med dem en månad och halv. Efter tre härliga månader hittade jag min värdfamilj som hade funnits nästan hela tiden nära mig och mitt liv vilket gjorde att jag kunde lära känna dem ännu snabbare och bättre sedan den första dagen. Denna familj som jag deltar mina vardagar tillhör medelålderpar och deras son och massor av släktingar som jag får träffas flera gånger i veckan.

Hur känns det att byta familj så ofta, tre gånger faktisk? Denna fråga har jag hört flera gånger under min tid här. Jag ville vara öppen och äventyrlig från början och tänka kommande grejer via positiva sättet. Jag har fått en chans att lära känna tre olika och fantastiska familjer och se deras livssätt, hem och liv vilket har lärt mig mycket och vidgade min värd vilket jag enbart kan vara tacksam över. 

Skola –Fullt av plugg, stress eller något helt annorlunda

Stockholm stad

Jag hade en tanke innan jag åkte hit att skolsystemet är väldigt lika med vårt i Finland men sen första skoldagen fattade jag att det inte är så. I Sverige pluggar man i olika linjer t.ex. natur, teknik, barn- och fritid, ekonomi osv. Själv går jag samhällskunskapsprogrammet med internationell riktning vilket betyder att mitt program består av samma kurser som de vanliga samhällskunskapsprogrammen men vi har mer engelska och andra speciella grejer, som ett utbyte.

Ämnena som jag läser här är: engelska, svenska (båda som modersmål och som andra språk vilket är inte obligatoriskt), matte, geografi, religion (bara en termin), historia, samhällskunskap, idrott och teater och tyska som valfria ämnen.

Som en finsk student är jag väldigt van vid en effektiv tidtabell att lära mig, få massor av läxor och framskrida snabbt så svenska skolsystemet var ingen chock för mig. När man jämföra det med finska skolan är det egentligen inte lika krävande eller tuff som i Finland enligt mängden av läxor, böcker och tidtabell vilket är ingen dålig sak utan bara ett annorlunda sätt hur skola kan fungera.

Jag kan ärligt säga att jag har njutit mycket att andas lite och plugga med lite mindre stress och fokusera framför allt att lära mig svenska, få nya upplevelser och enkelt ha kul. Det finns naturligvisst läxor, prov, redovisningar och projekt att göra och speciellt i början utmanade språket mig men när tiden har gått vidare känns de flesta av skolgrejerna mycket enklare.

Språk - är svenska eller engelska nyckeln till lyckan?

Min situation var ganska annorlunda i jämförelse med de andra utbytesstudenterna som åker till Sverige eftersom jag redan kunde svenska. Jag hade faktisk pluggat det i fyra år i Finland där det är obligatoriskt för alla. Innan jag kom hit var jag ganska nervös hur jag kan klara av det helt på svenska för jag var inte van vid att kommunicera på svenska.

Dock gick allt mycket mer flytande och bättre som jag ens tänkte och jag kunde prata, skriva och förstå ganska bra från början vilket förenklade att smälta bättre in i skolan och familjerna. Naturligtvis behövde jag tänka mer i början några längre meningar och nya ord och vid behov hittade jag dem på engelska men jag ville ändå prata bara svenska vilket var mitt hela syfte att komma hit.

Jag är generellt väldigt nöjd med mitt läge med svenska och jag har orkat kämpa och fortsätta bara vidare även om det ibland har varit jobbigare skriva prov på svenska t.ex. Alla timmar som jag har använt för att förbättra min svenska har lönat sig på slutet då jag kan säga helt ärligt att ”jag pratar svenska”.

Fritid - tiden att skaffa kompisar och upplevelser

Fritiden är oftast den viktigaste delen av det hela utbytessåret så jag rekommenderar att satsa på den. I Skandinavien finns det ändå en liten utmaning enligt att skapa sociala kontakter nämligen brukar människorna ha massor av aktiviteter i livet vilket betyder att klasskompisar oftast har inte så mycket tid att umgås på fritiden.

Det är absolut inget fel på det och jag erkänner själv att leva sådant liv i Finland men det är bara bra att vara medvetande om det. Därför är det också jätteviktigt att skaffa hobbyer eller ens en hobby där man kan lära känna nya människor och hitta kompisar.

Jag älskar sporta och jag har här satsat på det. Jag simmar på en lokal simsällskap två gånger i veckan, gå på pass (styrketräning och yoga) också två gånger per vecka och utöver har jag två landträningar på idrottshallen per vecka. Då och då joggar, promenerar, cyklar, går jag på gymmet och förut hade jag också vattengympa en gång i veckan.

Naturligtvis har jag andra (lite lugnare) aktiviteter: jag brukar läsa, skriva, träffa kompisar, umgås med mina värdfamiljer och plugga. Jag har inte så mycket plugg på gymnasiet här men jag har precis börjat läsa kurser på finska gymnasiet på nätet samtidigt vilket mina studier i Finland kräver för att lyckas på det bästa möjliga sättet.

Skillnader - Sverige vs Finland?

Himmel

När man generellt tänker Sverige och Finland verkar de vara väldigt likande med varandra. Det stämmer ganska mycket enligt natur, arkitektur, klimat och högtider. t.ex. men det finns ändå flera som skiljer oss.

De största och mest synliga skillnaderna har jag märkt bland annat med skolsystemet, språket, kulturen och politiksystemet. Som jag skrev i det tidigare kapitlet om skolan fungerar våra gymnasier på väldigt annorlunda sätt men gratis skolmat, bra lärare och hög utbildningsstatus kopplar oss ändå. Språket är naturligtvist helt annat som jag är van vid även om svenska är också det officiella språket i Finland.

De kulturella skillnaderna är generellt inte stora men svenskarna brukar vara mer öppna att diskutera, fundera grejer och inte så bestämda och raka som vi finländare t.ex. Absolut beror den här synpunkten på platsen där man bor och turen vad är för typer av människor man lär känna under sin tid. Politiksystemet är en helt annan historia men som kortfattad kan man nämna monarkin som vi inte har i Finland.

Hemåt - hur kan jag lämna mitt liv här?

När jag skriver den här texten har jag bara mindre än två månader kvar innan jag åker hem. Det känns otroligt att det snart är dags att packa ihop och flytta tillbaka Finland där mitt liv naturligtvis försätter. Under den här tiden har känt höstliga vinden i ansikten, kollat känsliga snöflingorna som tog julen och nytt år med sig, beundrad ändlösa soluppgångarna på vårkvällarna och nu väntar jag på sommaren som är full av strålande möjligheter.

Jag kan medge att det inte blir enkelt att lämna alla mina fina kompisar och fantastiska värdfamiljer, skolan, hobbyerna och egentligen mitt hela liv som jag har byggt upp bit för bit under dessa oförglömliga månader. Som optimist vill jag ändå tänka att nästa sommar och höst innebär massor av nya och spännande saker som försätter att skriva min livshistoria. Egentligen skulle jag kunna beskriva att det här året var ett av de där flera kapitlen som berättar min stig mot nya soluppgångar med sina fascinerande äventyr.

Strålande dagar till er var som helst i världen ni befinner er!
Kram, Melina


Skulle du och din familj vara intresserad av att bli värdfamilj åt en internationell utbyteselevt? Lär känna studenterna bättre genom att läsa deras personliga brev till sin blivande värdfamilj!

Möt utbyteseleverna