Tre lärorika & fantastiska månader av vårt liv
Många planer

Vi hade inte en aning vem utbytesstudenten var innan den kom hit. Var det en person som vill leva ett självständigt liv med tak över huvudet och mat dagligen, eller var det någon som ville vara med i vår vardag fullt ut? Var det någon som skulle trivas med oss, och skulle vi trivas med den? Vi hade höga förväntningar och många planer på hur vi ville visa vår vardag, vårt land och våra traditioner. Tänk om våra planer inte skulle vara intressanta!

Ett lyckat äventyr
Så kom dagen när Matthew satte foten i vårt hus. Vi vande oss vid varandra fort, och att vi trivts så mycket med varandra har underlättat. Självklart har det funnits dagar när det känts jobbigt med en ny familjemedlem i huset att anpassa sig till, men de dagarna är lätträknade!
Vi har verkligen gått ”all in” med allt från prova svenska/australienska smaker och att delta i traditioner till resor både inom och utanför Sverige. Vi vet att det inte varit ett krav på oss som värdfamilj att hitta på så mycket som vi gjort, det här har vi gjort för att vi själva vill det. Sen hade vi tur att vi fick just Matthew i vår familj, som var intresserad och ville hänga med i våra planer och äventyr, annars hade vi fått tänka om.Många tankar har snurrat i mitt huvud efter hans hemfärd hur den här tiden kunde bli så lyckad. Samtidigt som det hänger mycket på oss som värdfamilj hur vi tar emot personen, så är det lika mycket utbytesstudenten som måste tala om hur den vill ha det. Sedan gäller det att anpassa förväntningarna till varandra, och antagligen hittade vi en bra balans i detta. Jag tror även att vi i familjen valde att göra det här lika mycket till ett äventyr som Matthew bidragit till att vi alla uppskattat och utvecklats den här tiden. Vi har lärt oss att inte ta allt vi är vana för givet, både i stort och smått! Numera uppskattar vi snö och kyla på ett bättre sätt, att hamburgerfickorna på Sibylla är en smart sak, att Sveriges historia är otroligt intressant och att vi har ett stort sortiment av bröd och ost i affären.

Om vi i familjen inte hunnit smälta alla intryck än, hur ska det då inte vara för Matthew? Jag hoppas att det usb-minne vi skickade med honom hem, fullproppat med kort, video och beskrivningar från våra äventyr, kan hjälpa honom minnas och bli ännu mer nyfiken på Sverige. Vi har verkligen fått en vän för livet, inklusive hans familj, som vi garanterat kommer att träffa i framtiden.

Tomhet och stolthet
Och nu, efter tre lärorika och fantastiska månader, sitter vi bara tre personer kring middagsbordet igen. En mycket ovanlig och tom känsla, fastän den egentligen borde vara den vanliga känslan. Orden ”jag hade gärna stannat längre” från Matthew värmer och gör oss stolta som värdfamilj för första gången.
Vill du också ta emot en utbytesstudent? Läs mer här>>