Svenskt vs. australiensisktTänk om några vi inte känner så väl skulle komma och hälsa på oss nu slog det mig häromdagen, de skulle stå som frågetecken och fundera vad i hela friden den här familjen håller på med. Vi har nämligen pyntat med Post-It-lappar överallt. Vart än vi vänder näsan ser vi; blomma – flower, spegel – mirror, grädde – cream, bord – table osv.

Mycket svengelska
Under de första veckorna har vi i stort sett bara pratat engelska med varandra i huset, så nu hoppar det svengelska ord ur munnen när vi kommer till work och skolan eftersom the brain arbetar för fullt med engelska ordboken. Men nu tycker vi att det börjar bli dags för Matthew att våga börja prata lite svenska eftersom han hunnit med några lektioner i skolan, så därav vårt gulskimrande papperspynt i hela huset.

En stor tankeställare för vår familj
Att som öppen, pratsam och hjälpsam australiensare komma till ett land där människor knappt vågar sätta sig bredvid en främling i bussen är inte det lättaste har vi upptäckt. För Matthew är det helt naturligt att du alltid frågar personen bredvid dig i kön på affären hur det är, och att sen prata vidare om väder och vind med varandra. Men icke att det fungerar så i det land han valde att åka till! Han upplever ibland att han behandlas som en utomjordning, som man glor lite frågande på och absolut inte vågar säga hej eller ställa en enkel fråga till. En kulturkrock som alla inte tänker på, men som kan göra att en annan människa känner sig så utanför! En riktig tankeställare för familjen Asplund/Pettersson som bor i en ort med många nyanlända kan jag lova.

En stor eloge måste jag ge till våra vänner som engagerar sig och vågar ta steget att prata engelska med honom. Och den allra största stjärnan i himlen till vår egen yngste son Hampus och hans vän Hannah som tagit så väl hand om honom i skolan och på fritiden. Vad som imponerat mig mest är ändå att min mamma och pappa som är 70 år både kan och vågar prata med honom på engelska, de har fått sin dotter och sina barnbarn att tappa hakan rejält.

Personlig utveckling för många
Vi både tror och hoppas att fler kommer att öppna upp och ta till sig den här härliga killen i sina liv så småningom, synd vore det annars om de inte tar chansen att få en vän för livet på andra sidan jorden. Det är ju bara att acceptera att de allra flesta svenskar är så här och att det tar sin lilla tid innan vi vågar ta steget och kliva ut i okända vatten, men vi hoppas så klart att det här utbytet bidrar till en personlig utveckling för andra än Matthew och oss i familjen också.


Studenter som kommer till Sverige